Tannskifte er en normal prosess som vanligvis forløper uten problemer.
Det forteller veterinær Jack Easly via TheHorse.com.
– Fra 12 måneder til seksårs alder feller hesten 24 melketenner, og får mellom 36 og 44 permanente tenner, fortsetter han.
De første melketennene kan dukke opp allerede sjette levedag, mens de permanente tennene starter rundt ett års alder, og er mest aktive i fremveksten til rundt fire års alder. Ofte vil de oppstå harde kuler på underkjeven eller ved kinnbeinet i forbindelse med dette, spesielt hos 3- og 4-åringer. Disse forsvinner igjen så fort de voksne tennene er på plass der de skal være. Dersom det mot formodning medfølger flere symptomer med disse kulene som tilsier infeksjon (som f.eks. feber, nedsatt allmentilstand og nedsatt matlyst), burde man være på vakt.
Når ikke alt går som det skal
Easley nevner også en rekke tilfeller som kan forekomme, og forårsake problemer i forhold til tannfellingen.
I noen tilfeller kan ‘kappen’ på melketennene løsne for tidlig og enten falle helt av, eller bli liggende skjevt oppå tannen det gjelder. Dette kan skje ved for stor slitasje eller belastning på tennene, men også på grunn av sykdom i munnhulen.
Andre ganger faller ikke melketannen ut når den permanente tannen kommer opp, og sistnevnte kan da dukke opp på siden av melketannen i stedet for. Hester som sliter med dette kan vise symptomer som hoderisting mens de spiser, slippe halvtygd mat ut av munnen, klø hodet (nær tennene) på harde gjenstander og vise motvilje mot bittet. Dersom det danner seg et mellomrom mellom melketann og permanent tann, kan det medføre infeksjon og derav større problemer.
Symptomer
Deler av melketannen kan også bli liggende igjen over den permanente tannen som et skjold, og forårsake irritasjoner. Unormalt tyggemønster, vektnedgang og nedsatt matlyst er blant symptomene på dette, som igjen også kan legge grunnlaget for feilaktig slitasje på andre tenner eller generelle (tann)sykdommer. I noen tilfeller forårsaker det også kuler på kjeven ved den affekterte tanna. Selv om dette normalt kun er et kosmetisk problem, kan det også årsakes av en form for akutt rotinfeksjon som må behandles umiddelbart, understrekes Easley.
De nevnte potensielle problemene kan forebygges ved hjelp av jevnlig tannsjekk hjemme på stallen – for eksempel et par ganger i året for en symptomfri hest, og oppdages de tidlig er de vanligvis relativt enkle å behandle – selv om fjerning av tenner i noen tilfeller kan være helt nødvendig. Easley advarer riktignok mot fjerning av tenner der behovet ikke er absolutt – dersom de fjernes for tidlig, kan det ødelegge for den kommende, permanente tannen hesten skal ha resten av livet og lettere medføre karies (hull).
Kilde: TheHorse.com
Vær den første til å kommentere