I sammenheng med unghesttreningen på Kongsberg forrige uke arrangerte Norsk Varmblod seminar med Wim Ernes.
Wim Ernes er internasjonal dressurdommer, gangartskonsulent for KWPNs hingstekommisjon og leder av uttaket til Unghest-VM i Holland.
– Vi synes det var en flott anledning når vi har internasjonale kapasiteter på besøk å lage dette seminaret som vi tror kan være nyttig for trenere, ryttere, dommere og alle som holder på med unghester, sa leder i Norsk Varmblod Mette Hansson da hun åpnet seminaret på Stall-K i Kongsberg.
– Vi er så heldig å ha fått en av de store kapasitene i verden hit. Wim Ernes er O-dommer i dressur, gir seminarer og clinicer verden rundt, og vi har fått han til Kongsberg, fortsatte hun.
Ernes begynte med en halv times teori hvor han tok for seg hva dommerne ser etter når de bedømmer unghester. Han gjennomgikk de tre gangartene ved hjelp av video for å vise forskjellen på god og dårlig kvalitet. Han forklarte at den vanskeligste karakteren å gi er potensiale/kapasitet da dommerne er nødt til å dømme det de ser for dagen og bruke det som en guide for hvordan de tror hesten vil bli i fremtiden. Ridbarhetskarakteren derimot reflekterer hvor langt hesten har kommet på treningsskalaen og stikkord her er rytme, balanse, bøyning, fremadbydning, kvaliteten på overganger osv. Han understreket at dommerne ikke legger like mye vekt på hvor nøyaktig programmene blir utført, men at kvaliteten på arbeidet er viktigst.
Etter den teoretiske biten bar det ut i ridehuset hvor Ernes ved hjelp av fire demonstrasjonshester snakket mer om hva han ser etter hos unge hester. Først fikk vi se en 4 år gammel hest etter Johnson/Asterix som kun hadde vært i trening i noen uker. Ernes forklarte hvordan unge hester må bruke litt tid på å finne en ny balanse under rytter. Når hesten blir vant til vekten og rytterens hjelpere vil den etterhvert kunne jobbe med mer selvbæring. Han understreket at helt unge hester er avhengige av å bruke fart for å balansere seg og beholde rytmen i galoppen.
Vanskelig å bedømme 3-åringer
Ernes fortalte også om hvor vanskelig det kan være å bedømme treåringer.
– Det overrasker meg stadig når vi i Holland ser en hingst igjen seks måneder etter kåringen og det ikke er noe uttrykk i gangartene lenger og kvaliteten er borte under rytter, sa Ernes. I Holland vises de tre år gamle hingstene kun løst og for hånd under selve kåringen. De må så tilbake og gjennomgå en bruksprøve under rytter før de oppnår videre kåring. I følge Ernes er galoppen den vanskeligste gangarten å bedømme hos en unghest.
– Galoppen er den gangarten som forandrer seg mest under rytter, så det er vanskelig å si noe om hvordan den vil utvikle seg i fremtiden, forklarte han.
Neste demonstrasjonshest var en fem år gammel vallak etter Roosevelt/Bolero. Ernes begynte med å si at 5-årsprogrammene er krevende for så unge hester og at mange særlig sliter med de enkle byttene galopp – skritt – galopp.
– Å gjøre disse korrekt er vanskelig for fem år gamle hester, sa Ernes og forklarte videre at det av femåringene kreves mer balanse, styrke og bedre kontakt, enn hos de 4 år gamle hestene.
Det ble også vist to seks år gamle hester, en etter Blue Hors Don Romantic/Rohdiamant og en etter Hochadel/Matcho. Her er kravene naturlig nok enda høyere og Ernes påpekte at det de fleste sliter med er kvaliteten på galoppbyttene, traverer og versader.
– 6-årsprogrammene krever mye av hestene, sa Ernes. Med de to demonstrasjonshestene fokuserte han på fremdriften og aktiviteten. Han forklarte at han alltid ønsker å se unge hester gå godt frem slik at de lærer seg å arbeide gjennom kroppen og blir smidige i overlinjen.
Gjennomgående for kvelden var fokuset på kvalitet og Ernes viste et utrolig øye for detaljer i arbeidet med alle hestene. Dessverre hadde kun et 30-talls mennesker tatt turen til Kongsberg denne kvelden, hvilket er synd når en internasjonal kapasitet som Ernes faktisk kommer til Norge. En kan bare håpe at Norsk Varmblod vil arrangere lignende seminare også i fremtiden, da dette burde være obligatorisk for alle som trener, dømmer eller rir unghester.
Vær den første til å kommentere