Det er hjelp å få for føll som ikke står riktig på beina. Men du må være rask.
Forrige måned holdt hovslager Rose-Marie Clark en forelesning om korrigering av benstilling hos føll på hesteklinikken i Täby, skriver Agria.se. Clark fokuserte på hvilke problemer en kan møte og hvordan mye kan korrigeres hvis en starter tidlig nok.
– Etter tre måneder er det for sent å korrigere noe fra hoven og opp til koden. Om det skal korrigeres opp til karpus (framkneet) er det for sent etter seks måneder, forklarte Rose-Marie Clark.
Innen 14 dager
I noen tilfeller kan føllets ben rette seg av seg selv, men da skal det ha skjedd innen 14 dager og det er ikke verdt å ta sjansen i følge Clark. Hun anbefalte å alltid kontakte en veterinær eller hovslager ved usikkerhet rundt benstillingen, og at hvis hoppen en «inntået» bør en hovslager se på føllet allerede etter ti dager.
Det er usikkerhet rundt hvorvidt feilaktig benstilling er arvelig, men Clark mener at man kan regne med at føllet får denne ufordelaktige benstillingen hvis moren har det. Hun tror at problemet nedarves mer fra hoppen, men vet at visse hingster også har en tendens til å nedarve feilen.
Et føll kan bli født med rette fine ben, men etter en til to døgn utvikle en feilaktig benstilling slik som ballerinasyndrom. Clark mener at i slike tilfeller er det oftest smerterelatert. En annen observasjon Clark ar gjort er at når føllet er mellom 6 og 8 måneder er det mange som har en tendens til å utvikle bukkehov.
Bukkehov hos føll
– I høst hadde vi knapt noen tilfeller av bukkehov på føll og jeg tror det kan være en sammenheng mellom været og det problemet. I fjor kom snøen tidlig og dermed slapp føllene å gå i leirete innhegninger som kan skape hulvegger i hoven. Dette leder til smerte som igjen kan lede til bukkehov på grunn av at hesten spenner seg, sier Clark.
Under forelesningen viste Clark før- og etterbilder av føll som hadde hatt ulike grader av feilaktig benstilling. Ved å vise bilder av føllene etter noen måneder med behandling fikk hun frem hvilke muligheter som finnes for å redde sin hest fra en liv med halthet hvis man bare er rask nok.
Korrigering
Men Clark er nøye med å forklare at det kreves stort engasjement og mye tid fra eieren om korrigeringen skal lykkes. Hesteeierne får et skjema med seg hjem som kan inneholde leieturer, av- og påsetting av en spesiell sko, samt å la føllet stå og røre seg på et underlag som er riktig for det spesifikke problemet.
Hvor lang tid korrigeringen tar kommer an på hva slags behandling som kreves og når den blir satt i gang. Clark har fått kritikk for at hun utsetter problemet ved å korrigere en hest som ikke bør settes i avl. Hun mener på sin side at ikke alle problemer er arvelige, og synes ansvaret skal ligge hos hesteeieren hvis hesten ikke er egnet for avlen.
– Jeg vil hjelpe et føll som blir født med skjeve ben så det kan få et liv uten fremtidige problemer, sa Clark.
Forsikring
Representanter fra forsikringsselskapet Agria var også tilstede ved forelesningen og svarte på spørsmål angående forsikring. Det ble blant annet spurt om hvordan man kan forsikre føllet slik at kostnader til behandling og korrigering av feilaktig benstilling dekkes.
Agria-representant Kerstin Åker Werner anbefalte da å tegne en Agria Foster- og Fölskydd forsikring. Denne gjelder frem til 30 dager før beregnet følling, og hvis en så forsikerer føllet innen 30 dager etter fødselen vil det være dekket.
Werner understreket at det kreves veterinærattest før behandlingen påbegynnes for å få erstatning
Kilde: Agria.se. Orginalartikkelen finner du her.
Vær den første til å kommentere