Regnskap, Norsk Breeders Trophy og valg av nytt medlemsblad var noen av sakene som stod i fokus da avlsforbundet inviterte til årsmøte på Kongsberg.
Alle regionene med unntak av vestlandsregionen – region 6 – var representert på årsmøtet, hvor det til sammen var 31 stemmeberettigede i tillegg til styret.
Styret fikk innledningsvis innspill om at årsberetningen burde ha vært hos medlemmene minst en uke før årsmøtet, også fordi regionene skal få mulighet til å diskutere i forkant. Dette tok styret kritikk for og beklaget. I henhold til vedtektene skal det være klart ti dager før, men dette ble ikke overholdt grunnet sykdom og arbeid med registreringsprogrammet.
Årsberetningen
Fordi årsberetningen ikke har blitt sendt ut i forkant, valgte leder Mette Hansson å gå raskt igjennom den. Det ble lagt fokus på de største begivenhetene i 2010, hvor etableringen av stambokkontoret ved UMB og opprettelse av ny programvare for registrering og utstedelse av pass ble beskrevet som en altoppslukende sak for styret. – Det er faktisk en ganske historisk begivenhet, sa Hansson og påpekte at det er positivt at NRYF og Horsepro er veldig motivert for å få dette til.
– Med virkning fra 15. mars har vi fått på plass en felles databaseplattform, slik at alle hestene som legges inn nå har noen grunnleggende data som er tilgjengelig for både NRYF og Norsk Varmblod. På sikt vil man kunne få ut både avls- og sportsresultater i det samme systemet, og dette beskrives som en unik løsning som er til nytte for både sport og avl. Vedrørende stillingen ved stambokkontoret så er denne lagt til 20% for å se hvor stort omfanget er, slik at man eventuelt kan øke den etter hvert. Siri Furre, som er doktorgradsstipendiat hos UMB, er kjøpt fri av Norsk Varmblod for å utføre selve jobben med stambbokføringen og hennes forskningsprosjekt blir forlenget med den tiden Norsk Varmblod har kjøpt ut, forklarte Hansson.
– Norsk Varmblod har brukt mye av sparepengene sine på dette, men det var et «være, eller ikke være» for oss. Alle var vel enige om at situasjonen frem til nå ikke har vært tilfredsstillende, og da er det alltid et stort løft, både praktisk og økonomisk. Men utifra tilbudene vi anså som aktuelle fremstod tilknytningen til Horsepro og NRYF som både mest økonomisk og også med flere fordeler, blant annet på det sportslige plan. Dette merker vi allerede effekter av nå, ved at vi har fått et helt annet kollegaforhold til NRYF, noe som kan være veldig viktig for oss på sikt, sa Hansson. Også fra salen kom det svært positive tilbakemeldinger til arbeidet som er lagt ned i denne sammenhengen, og man ser også muligheten for et utvidet økonomisk potensial.
Også passene vil fra 2011-årgangen være nye. Norsk Varmblod har oppgradert passene etter å ha sett til Danmark og Tyskland. De nye passene har plastrygg og gjennomslagsringer som gir bedre kvalitet og mulighet for å sette inn i ringperm. Det er også en annen kvalitet på selve arkene. – De er vanntette og smussavstøtende, og det kan være godt egnet i hestebransjen, smilte en fornøyd leder.
På det sportslige plan ble det bemerket at det under NBT- og Eliteskuet-helgen i fjor også ble avholdt to store stevner i både dressur og sprang, noe som ble beskrevet som uheldig. Dette er det tatt høyde for i år. I 2011 vil det siste helgen i august avholdes NBT-finaler i sprang og dressur sammen med 4-årschampionatet og 7-årsklasser.
Til høsten planlegger Norsk Varmblod å avholde et større avlsforum og debattmøte med fagseminarer og avlspolitiske innlegg hvor man skal se mer på statusen til Norsk Varmblods populasjon per i dag og også veien videre når det gjelder avlsmål og avlsmessige verktøy for å videreutvikle populasjonen. Man vil også styrke sportskomiteen ved å få inn en person fra feltrittsmiljøet.
Regnskap
Under årsmøtet ble det ikke fremlagt et regnskap, men derimot måtte styret redegjøre for den regnskapsmessige situasjonen i forbundet.
– Vi har kommet i en veldig ubehagelig og litt beklagelig situasjon etter at avtalen med NHS ble avsluttet og den tidligere sekretæren som var regnskapskyndig også avsluttet sitt forhold. Vi trodde vi kunne løse dette med en intern regnskapsføring. Da vi kom mot slutten av året har vi dessverre måtte innse at dette ikke har vært gjort på en slik måte at det per i dag foreligger en regnskapsbalanse som er mulig for revisor å godkjenne, forklarte Mette Hansson. – Alle bilag er sendt over til revisor og hun har gått igjennom det og ser at det ikke er noen penger som er borte, men ting er ikke ført på en slik måte at det passer i forhold til aktiviteter og som gjør det mulig å avstemme en balanse. Det er veldig beklagelig, og vi har dessverre ikke forutsett denne situasjonen underveis i styreperioden, noe styret må ta ansvar for. Revisors anbefaling er at man sier at 2010 er uten et fullstendig regnskap, men at man starter med andre føringer for 2011.
Trond Amlie tar over regnskapet fra 1.1. 2011 og man velger å ikke bruke store ressurser på å gjøre om hele regnskapet for 2010. – Det er høyst beklagelig, sa Mette Hansson som også forklarte at det er kontroll på økonomien, men at det ikke har vært tilfredsstillende kontroll på regnskapsføringen. – Vi har diskutert om man skal kjøpe denne tjenesten, og det er fortsatt mulig at vi kommer til å gjøre det. Men nå velger vi å la Trond føre regnskapet for 2011, i og med at dette driftsåret innebærer en del usikre momenter med store muligheter for variasjon. Vi er veldig bevisst på at det må være en helt annen kontroll på regnskapet nå som vi skal ha registrering og passutstedelse fordi det vil gi en helt annen flyt av inntekter og utgifter. Det blir også andre krav til at regnskapet må være i orden.
Det ble stilt spørsmål ved at styret ikke har fanget opp dette tidligere. Til dette svarte Robert Ruud at man har hatt flere store saker i år som har tatt opp svært mye av styrets tid. – Forsvaret må være at i vår lille forening med altfor få mennesker så har vi i år hatt noen tunge saker som har krevd mange menneskelige ressurser. Når vi har fått forsikringer underveis om at regnskapet er under kontroll, så har det blitt skjøvet til side til fordel for de tunge sakene.
Årsmøtet valgte å godkjenne regnskapsfremstillingen som ble fremlagt mot at det nye styret presenterer en saldobalanse for medlemmene.
Norsk Breeders Trophy
Region 2 har lagt fram forslag om at endringen av statuettene for NBT utsettes med virkning først for 2011-årgangen.
Mette Hansson redegjorde for utgangspunktet til region 2s forslag. – Styret har, etter en prosess i avlsutvalg og sportskomite, gjennomført et ganske radikalt grep med tilgjengeligheten av NBT og hvem det skal være for. Vi har tatt det steget at NBT som avlsstimulerende tiltak velger å se på en langsiktig modell som innebærer at det er forbeholdt hester som er førstegangsregistrert i Norsk Varmblod. Det er vanskelig å si norskfødt, for en norskfødt hest er ikke nødvendigvis en Norsk Varmblod-hest. Årgangen som er født i 2010 var den årgangen hvor det per 31.12 kun var meldt inn NV-hester som var i systemet. Vi diskuterte graden av tilbakevirkende kraft, men vi så det slik at det ikke var noen importerte hester eller utenlandskregistrerte hester som var meldt inn og det ville dermed ikke få konsekvenser for de som allerede var innmeldt og i systemet. Derfor følte vi det var forsvarlig å la denne ordningen tre i kraft fra og med årgangen 2010.
– Det har ikke helt uventet skapt reaksjoner, og det er positivt at NBT opptar folk og oppfattes som attraktivt. Intensjonen var definitivt ikke å å utelukke eller avvise noen. Vi har ikke noe sterkt prinsipp om det skal være 2010 eller 2011. Prinsippet rundt selve tanken er det viktigste, og hvis man ser at dette kan ha uheldige konsekvenser for hester født i 2010, så er det gledelig å se at engasjementet rundt NV og NBT kan gi andre valg. Derfor valgte vi å se på innspillet fra region 2 som en sak til årsmøtet, slik at årsmøtet vurderer om man skal utsette ikrafttredelsen av ordningen til 2011 slik at det er helt klarlagte premisser for hva man skal velge.
Det ble bestemt at årsmøtet støtter prinsippet om at NBT skal være for førstegangsregistrerte i Norsk Varmblod, og at region 2s forslag vedtas og utsettes med virkning fra 2011. Man velger også å utsette fristen for å melde inn føll fra 2010-årgangen til 1. mai 2011.
Revidering av lover
Solveig Sundfær presenterte lovforslaget på vegne av lovkomiteen. – Lovene synes å være mangelfulle og litt gammeldagse for å fange opp utfordringene nå og i tiden framover, forklarte hun og sa videre at hun har gått igjennom lovene og brukt Norges Idrettsforbunds mal å jobbe etter. Hun presiserer at et godt lovverk i bunnen av en organisasjon gjør det lettere og enklere å forholde seg til både innad og utad. De største endringene dreier seg om valg, mandater til årsmøtet og formålet for organisasjonen.
Flere kom med tilbakemelding om at det var store endringer som man måtte få mer tid til å sette seg inn i. Det ble bestemt at dokumentet legges ut til høring i regionene, som da får en frist på å komme med tilbakemeldinger til lovkomiteen. Innen fristen som lovkomiteen fastsetter skal det foreligge et revidert dokument som sendes ut og presenteres på neste årsmøte.
Medlemsblad
I fjor ble det tatt opp en diskusjon om hvorvidt man skal ha medlemssblad og om løsningen med medlemsblad som gjelder i dag er den som er ønskelig for foreningen. Styret fikk i 2010 mandat til å utrede saken videre og legge frem resultatet på årsmøtet.
Etter skriftlig avstemning ble det vedtatt at Hestesport blir det nye medlemsbladet for Norsk Varmblod fra og med 2012.
Medlemskontingent og budsjett
Kontingenten forblir uendret fra i fjor, og er på kr 1000 pr år.
Budsjettet ble gjennomgått og godkjent.
Eliteskuet
For 2011 er Eliteskuet tatt ut av NBT-helgen, og arrangeres 2. – 4. september som et tredagers arrangement. Region 4 har utarbeidet arrangementet og det skal avholdes på Stall-K. Fredag vil det være en nasjonal delfinale for 3- og 4-åringer hvor de som kvalifiserer seg til Eliteskuet blir invitert videre til finalen senere i helgen. Lørdag arrangeres det regionale utstillinger for føll og unghest, i tillegg til sportshesttester. Søndag arrangeres Eliteskuet.
Unghesttreninger i sprang
Forbundet har vært i møter med grenutvalget i sprang, og planen er å få i gang unghesttreninger i sprang.
NORSK VARMBLODS STYRE 2011
Leder Mette Hansson
Styremedlem Solveig Sundfær
Vara Renate Williamsen
Styremedlem Trond Amlie
Vara Alf Kjetil Andresen
Styremedlem Robert Ruud
Vara Bjørg Siri Svendsen
Styremedlem Hugo Koch
Vara Jørgen Andresen
Ordfører Einar Ballestad-Mender
Varaordfører Eva Westby
Revisor Ragnhild Aalseth
Revisor Anette Hassel
Valgstyret Cecilia Wallin, Magne Lilleeng, Ole Kristian Bergerud
Vara Gustav Thorsø Mohr
Be the first to comment