Drektighetslengden varierer

Dette innlegget ble publisert 14. februar 2011 og innholdet kan være utdatert.

 

Hester har stor variasjon i drektighetslengden sammenlignet med mange andre dyr. Alder, kjønn og individet spiller inn.

En hoppe er normalt drektig i elleve måneder. Men ifølge rapporter har de født friske føll etter å ha vært drekige mellom 310 og 388 dager. Mellom 320 og 360 dager regnes imidlertid som normal variasjon.

Det skriver husdyragronomen Sara Slottner hos Hippson.se. Hun påpeker at drektighetslengden påvirkes av mange faktorer, blant annet spiller rase en rolle. I undersøkelser har det vist seg at engelsk fullblods i gjennomsnitt er drektige 344 dager med en variasjon på mellom 315 og 388 dager. Drektighetslengden hos en fullblodsaraber er målt til 340 dager i gjennomsnitt mens PRE-hopper og criollohopper er drektige tre til fire dager kortere. Przewalski har enda kortere drektighet med 326. I en studie har man også påvist en forskjell som kommer av hoppens alder. Drektighetslengden minsket fram til hoppen var mellom ti og tolv år, før den så økte igjen.

Hoppeføll fødes også noen dager tidligere enn hingsteføll. Forskere har sett forskjeller i drektighetslengde på mellom to og fire dager avhengig av føllets kjønn. En annen faktor som har vist seg å spille inn er i hvilken måned hoppen bedekkes. En sen bedekning resulterer i kortere drektighet mens en hoppe som bedekkes tidlig på sesongen har en tendens til å gå drektig lengre. Dette kan forklares med at høydrekighet og diegivning skal falle samtidig med størst tilgang på beite.

Til tross for dette kommer den største variasjonen fra hoppen selv. Det vil si at noen hopper pleier å gå drektige lenge og andre føller for tidlig. En genetisk faktor er altså innblandet, noe som innebærer at det teoretisk sett skal gå an å avle for kortere eller lengre drektighet og få en liten forandring.

Kilde: Hippson.se

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*