Stiftelsen Hästforskning har nå bevilget nye millioner til hesterelaterte forskningsprojekter i Norge og Sverige.
I fjor meldte Norges Forskningsråd og Stiftelsen Hästforskning at de hadde en pott på 14 millioner SEK og 6 millioner NOK som skal brukes på hesterelatert forskning.
Formålet med det svensk/norske samarbeidet er, i tillegg til å øke velferden og kvaliteten i hesteholdet, og frambringe synergieffekter, nyskaping og innovasjon i hestenæringen. Det er forventninger til at den økte forskningsinnsatsen vil danne grunnlag for nye bruksområder for hesten.
Ifølge hjemmesiden til Norsk Hestesenter på Starum besluttet styret i Stiftelsen Hästforskning i forrige uke å gi tilskudd til totalt 38 forskningsprosjekter i Norge og Sverige. Av de nye prosjektene som fikk penger er 3 av dem norske og 4 samarbeidsprosjekter mellom norske og svenske forskere.
De nye norske prosjektene er: Innflytelse fra hesteassistert terapi – Oslo Universitetssykehus-Aker, bikarbonatmetoden-om energiforbruk hos hest – UMB og
frukbarhet i hesteavl- sædkvalitet og forsendelse – NVH.
De nye samarbeidsprosjektene mellom Norge og Sverige som er innvilget er: Glykokortikoider til hest- sikker behandling i et dopingperspektiv – SLU, mykotoksiner i høysilasj til hest- SLU og smertebedømming og behandling hos hest – SLU.
Også noen allerede igangsatte prosjekter fikk videre klarsignal: Stemmebåndskollaps hos kaldblodstraver – NVH, smertelindring ved hjelp av lidokain- NVH, felles nordisk avlsverdivurdering varmblods ridehest- UMB, lagringsstabil høysilasje til hest- Bioforsk, kontrolltiltak mot parasitter- Vet.Instituttet, vekstmuligheter i norsk og svensk hestesektor- NILF.
Stiftelsen hadde mottat 79 søknader og av disse var 59 og 20 allerede igangsatte prosjekter.
Felles nordisk avlsverdivurdering av varmblods ridehest
På Universitetet for Miljø- og Biovitenskap på Ås er stipendiat Siri Furre allerede i gang med sin doktorgrad på avlsverdivurdering av varmblods ridehest.
I tillegg har UMB fått tildelt midler til å arbeide med en felles nordisk avlsverdivurdering for ridehester. Prosjektet som kalles Interstallion Norden har nedsatt en gruppe bestående av Norsk Varmblod, Svensk Varmblod, Dansk Varmblod og Finsk Varmblod.
Prosjektet fikk i fjor 311.000 kroner, mens det i år ble tildelt 671.000. Planen er at det samme beløpet vil bli gitt neste år. Hele listen over bevilgningene finner du her.
Vær den første til å kommentere