Kjemper mot forbud

Dette innlegget ble publisert 7. november 2010 og innholdet kan være utdatert.

Tre store, tyske forbund kjemper for retten til å fortsette med brennemerking av hester.

Det er kommet opp et forslag fra myndighetene i Tyskland om å forby brennemerking av hester. Etter et møte i Verden i oktober, besluttet Holsteiner-, Hannoveraner- og Trakehner-forbundene å arbeide sammen for å gå imot et slikt forbud. I tillegg til å gå nærmere inn på juridiske bestemmelser, har organisasjonene også satt i gang underskriftskampanjer.

I et åpent brev til Ilse Aigner, som er landbruksminister, ber forbundene om at oppdretternes meninger og argumenter blir hørt før den endelige bestemmelsen blir tatt. Mikrochipordningen, som nå er obligatorisk ID-merking, er hovedårsaken  til at man nå ønsker å forby brennemerkingen. EU krever at alle hester skal bli identifisert.

Trakehner-forbundet har uttalt at forskningen om brennemerking har vært svært urettferdig og ikke objektiv. De påpeker videre at saken dreier seg om et grunnleggende spørsmål om hvorvidt hesteoppdrettere er dyremishandlere. Forbundet sier videre at dyreaksjonister ser på brennemerking som en unødvendig mishandling av dyr og derfor er et brudd på dyrevelferdsloven. Trakehner-forbundet sier videre at brennemerking på låret er raskt og litt mer enn et insektbitt. – Låret er den mest muskuløse delen av kroppen på et føll og dermed ufølsomt. Føllet er tilbake til normalen umiddelbart etter merkingen. Mange år med praktisk erfaring viser at føll som blir brennemerket ikke viser noen nevneverdig smerte, lidelse eller skade – for føllet er det nokså stress-fritt og skånsomt, uttaler forbundet ifølge horsetalk.co.uk.

De tilbakeviser også påstanden om at det varme jernet blir presset mot hesten i flere sekunder. – Innsettingen av mikrochipen blir beskrevet som en metode med langt mindre smerte, lidelse og skade enn brennemerking. Dette sammenfaller ikke med observasjonene i praksis, sier forbundet. – Etter det første året med mikrochip, fant vi at denne metoden er langt mer stressende for føllet.

De påpeker også at mikrochipen kan være mulig å tukle med, og at det kun er en liten andel som hadde tilgang til lesere for å identifisere hestene. – Som et identifikasjonsverktøy av hesten er det tvilsomt. Det lille såret som kommer umiddelbart etter stikket er en naturlig reaksjon, men den langvarige risikoen ved å innføre et fremmed element i hesten kan være helseskadelig.

Danmark innførte et forbud tidligere i år.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*