I Holsteinerforbundet foretrekker avlerne de eldre hingstene, mens hos Hannoveranerforbundet går det mest i unghingster.
I et intervju med Horsemagazine forklarer avlsjef i Hannoveranerforbundet, Nobert Boley, forskjellen på de to tyske forbundene.
Han forteller at mens hans eget forbund sliter med å få avlerne til å velge eldre hingster, er det problematisk for Holsteinerforbundet at deres avlere ikke bruker de yngre hingstene i særlig grad. Dermed får de ikke sjansen til å vise om de er verdige arvtagere til de eldre avlsmatadorene. Boley mener forskjellen for Holsteinerforbundet er at de produserer spranghester og at en derfor er nødt til å lene seg mer på stamtavler som har avlet individer som har vist at de kan konkurrere. Mens innen mer dressurbetonte avlsforbund er det lettere å få solgt føllene på kvaliteten på gangartene.
Derfor mener han holsteineroppdretterne legger mer vekt på linjene og nedarvingen når de bestemmer seg for hingst, hvilket resulterer i at de heller bruker de eldre hingstene enn de helt unge som en enda ikke vet hvordan avler. Som et resultat av dette har forbundet innført en ordning hvor en ved bruk av noen av forbundets mest attraktive hingster også må bedekke med en yngre hingst.
Boley forklarer at Holsteinerforbundet krever at hingstene må vise at de nedarver gode egenskaper før de kan brukes på et stort antall hopper. Hvor mange hopper en hingst får lov til å bedekke i løpet av en sesong avhenger av hingstens prestasjoner.
Samtidig mener Boley at det er problematisk for Holsteinforbundet at det kun bedekkes 7.500 hopper, mens Hannoveranerforbundet kan notere seg hele 20.000. Boleys råd er dermed at man bør være enda mer forsiktig med avlen og bedekningene. Holsteinerforbundet arbeider hardt for at oppdretterne skal ha så bra vilkår som mulig, og mener derfor at det er i alles interesse at de eldre hingstene brukes mindre, da det er bedre økonomi for den enkelte avler hvis det ikke finnes altfor mange avkom etter hver hingst, da dette senker interessen.
Breeders for success skriver at det også i Sverige har blitt diskutert hvorvidt en skal begrense antall hopper til de yngste uprøvde hingstene som ofte er populære hos avlerne.
Be the first to comment