KWPN College 2010

Dette innlegget ble publisert 8. februar 2010 og innholdet kan være utdatert.

Under hingstekåringen arrangerte KWPN også i år de de kaller KWPN College som er et tilbud til utlendinger som ønsker å lære mer om hvordan avlsorganisasjonen arbeider.

I fjor ble de forskjellige retningene innenfor den hollandske avlen beskrevet. I 2006 begynte organisasjonen for alvor å vektlegge spesialisering av avprøvningen av dressur- og spranghingstene. I tillegg har de gelderhesten som er en mer allroundtype for både sprang og dressur og KWPN er også vært suksessfulle innenfor avl av kjørerhester.

Årets college hadde fått tittelen ”The power of generations”. Her fikk vi presentert årets avlere i KWPN innenfor de fire retningene og fikk et innblikk i deres blodlinjer og filosofi. Det ble særlig fokusert på hoppestammene og hvilken rolle disse spiller for vellykket avl.

Styreleder for KWPN Henk Visser introduserte kvelden som en anledning til å dele kunnskap. KWPN er verdens største sportshestforbund og produserer rundt 13.000 føll i året. Han vektla kunnskapsaspektet ved avl og hvor viktig det er med lang erfaring.

– Jeg trenger vel ikke å utdype prestasjonene til KWPN-hestene i 2009. Utfordringen nå er å fortsette å være nummer en, sa Visser.

Vi ble så introdusert for årets avler av gelderhester. Joop Wesselink har basert sin avl på hoppen Iris som er etter Goudsmid/Heemraad. Vi fikk se hennes sønn Sirius, en kåret gelderhingst.

Fokuset i avlen av disse hestene ligger i å avle en hest med et funksjonelt og klassisk eksteriør. De skal være elegante, men ha substans. Hestene skal også ha gode linjer, korrekt fundament og god steglengde. Positiv innstilling og godt temperament blir også lagt vekt på i disse hestene som skal kunne brukes til både sprang og dressur.

Dressur
Årets dressuravler i fjor ble familien Beijer. De står blant annet bak et av fjorårets store stjerneskudd i hollandsk dressur, Parzival, som for øyeblikket topper World Breedings rangering over dressurhester.

Familien avler på hobbybasis og det hele begynte med hoppen Tamara. Hun produserte mange avkom hvorpå det mest kjente er hoppen Antara som gikk GP dressur med Coby van Baalen. Antara fikk også flere avkom, hvorpå det mest kjente er Fidora, som er mor til Parzival.

Denne hoppen etter Ulft har produsert flere GP-avkom. Vi fikk se en av hennes sønner, Auxerre, en femåring etter Turbo Magic. I tillegg ble en sønn av Parzivals helsøster vist, TC Athene som er en annen lovende dressurhest som blant annet har vunnet PAVO Cup.

Fidora selv ble ikke vist da den 22 år gamle hoppen er drektig igjen og familien Beijer ikke ønsket å stresse henne. De la vekt på hvor tålmodig man må være som avler og at det er viktig å ha et langt tidsperspektiv i avlen.

I avlen av dressurhester legger KWPN vekt på at hestene skal være langlinjede og bygget i oppoverbakke, det vil si at manken skal være høyere enn krysset. Hestene skal være langbente og ha en lang hals med en godt muskulert topplinje. Bakparten skal være sterk og velmuskulert. KWPN har fokus på evnen til å korte og lenge steget uten å miste rytme, regularitet, balanse eller selvbæring. Framparten skal være lett og hesten må ha gode ledd som muliggjør god bæring fra bakparten hvor bakbena kommer godt innunder kroppen. Når det gjelder temperament ser de etter hester som er samarbeidsvillige, ivrige til å jobbe og ærlige. Hestene må være intelligent og ønske å arbeide. De må også være lette å håndtere og reagere raskt på hjelperne. Avlsmålet er å avle hester som kan prestere på grand prix-nivå.

Rytteren til Parzival, Adelinde Cornelissen, var også på plass og fortalte litt om hvordan hesten er å trene. Hun har ridd han siden han var fem år gammel og sa at selv om han er litt kikkete har det alltid gått an å arbeide med han. Hun innrømmet at selv om hun hadde hatt tro på han hele veien hadde hun aldri forventet at han skulle ta to gullmedaljer. Cornelissen viste Parzival under en egen clinic fredag kveld.

Så var det spranghestenes tur. Årets avler 2009 på sprangsiden ble familien Van de Lageweg som står bak det kjente Stutteri VDL. Denne familiebedriften står bak utallige suksessfulle spranghester. KWPN hadde valgt å fokusere på en av deres hoppelinjer som started med hoppen Aziemieka. Hoppen etter Silvano har bevist sin kvalitet ved å avle flere meget gode avkom etter forskjellige hingster. Blant hennes mest kjente avkom er den kårede hingsten Glennridge e. Wellington og en håndfull spranghester som alle har prestert internasjonalt.

Avlsmålet for spranghestene er også å avle hester som kan prestere på grand prix-nivå. Her ønsker KWPN seg langlinjede, men mer horisontalt byggede hester. Kroppen skal her være rektangulær i formen og velproporsjonert. Også de skal ha et korrekt fundament, være lette på foten og ha et godt temperament. Når det gjelder gangartene er fokuset på galoppen, som skal være tretaktig, balansert, aktiv, myk og med godt fraspark og selvbæring. Ellers er selvfølgelig sprangegenskapene av stor viktighet og her ser de etter hestens teknikk, refleks og form over hinderet. Hesten skal være i stand til å samle seg før hinderet og plassere bakbenet godt innunder seg for å få nok kraft i frasparket. Den skal være kvikk opp fra bakken og hoppe med en hevet skulder og nå sitt høyeste punkt midt i spranget. Hesten skal senke halsen over hinderet og la kroppen følge retningen til halsen og åpne opp bak.

Tilslutt ble vi introdusert for årets Tuigpaard-avler fra 2004, Joop van Wessel. Han har gjennom hoppen Fanita la hans far grunnlaget for en suksessfull hoppestamme. De hollanske kjørehestene er kjent for sin spektakulære bevegelse i trav og KWPN ønsker seg også her god selvbæring og hester som er bygget i oppoverbakke og er lette på foten.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*