Avler ønsker forandringer i måten WBFSH utarbeider sine rangeringslister over avlsforbund og hingster.
Tom Reed fra Mornington Stud har opprettet bloggen Fix the Rankings hvor han har lagt ut et åpent brev til Johan Knaap, leder for KWPN og ansvarlig for å utarbeide rangeringene sammen med FEI. I brevet lister han opp åtte punkter som han mener må forbedres for at rangeringene skal gi et riktigere bilde av den internasjonale avlen.
World Breeding Foundation for Sport Horses publiserer hvert år en liste over de mest suksessfulle avlsforbundene og hingstene. Disse oppdateres hvert kvartal og den endelige rangeringen for året annonseres i slutten av oktober hvert år.
Reed begynner med å kritisere måten avlsforbundene blir rangert på og argumenterer med at disse listene ikke reflekterer det egentlige genetiske bidraget til de forskjellge forbundene. I følge Reed blir i dag alle poengene en hest opparbeider seg tildelt det avlsforbundet den er født inn i – uavhengig av hvor blodlinjene egentlig kommer fra. Han lister opp en rekke eksempler, som at for eksempel ingen av topp seks hestene som har bidratt med poeng til Zangersheide er etter hingster eller hopper som er født inn i forbundet. Han ønsker seg at poengfordelingen forandres slik at også det forbundet blodlinjene kommer fra blir belønnet.
Det er den samme trenden på dressursiden og Reed trekker blant annet frem at tre av hestene som har bidratt mest til at KWPN topper årets dressurliste er etter trakehnerhingstene Gribaldi og Partout.
Fullblodshesten ikke inkludert
Reed reagerer også på at fullblodshester ikke inngår i systemet. Han antar at dette er fordi hester registrert som fullblods ikke kommer innunder noe World Breeding registrert forbund. Han mener at dette gjør at effekten av fullblodshester i sport og avl ikke kommer tydelig nok frem og trekker blant annet frem at norskeide Favoritas xx står som far til en spranghest, men at han selv ikke kan inngå i rankeringene på tross av en internasjonal karriere.
Et annet poeng han tar opp er at størrelsen på avlsforbundene har mye å si da det ikke tas med i beregningen av noen forbund produserer ti ganger så mange hester som andre. Reed vil ha en ny utregningsmetode som også tar dette med i betraktningen.
Gamle hingster favoriseres
Reed tar så for seg selve hingsterangeringene. Han reagerer for det første på at samtlige avkomspoeng regnes med uavhengig av hvor mange hester en hingst er far til. Han mener dette favoriserer de hingstene som er mye brukt. Han mener det burde korrigeres for hvor mange avkom en hest har hatt i utregningen. Han mener også at fordi det kun regnes på poeng fra øverste nivå i sporten favoriseres eldre hingster over yngre da disse ikke enda har gamle nok avkom.
Han er heller ikke imponert over at en hingst som er på morssiden ikke får noen poeng for avkommets prestasjoner, noe han mener er en simpel sak å programmere inn i utregningen.
Tilslutt ønsker han seg at det utgis statistikker over lengre perioder slik at det blir mulig å følge utviklingen over litt tid. Han reagerer også sterkt på at det etter at listene ble digitalisert ikke lenger oppgis navn på avlere. Også her vil han ha rangeringer, både årlig og for en tiårsperiode.
Vær den første til å kommentere