– Man skal jobbe med det motsatte av det hesten har lyst til å gjøre, presiserte Andreas Helgstrand da han holdt clinic på Stall-K tirsdag denne uken.
Han red fire hester og viste og forklarte om sine treningsmetoder og hvordan han har en rød tråd helt fra hesten er ung og til den går de store klassene.
Bremsen må virke
Andreas begynte med å ri Mette Hanssons egenoppdrettede 4 år gamle hingst Vivelstads Renoir som er etter De Noir/Resident.
Andreas begynte med å sjekke om forholdningene fungerte.
– Jeg starter i trav lettridning og det jeg alltid gjør når jeg starter er å sjekke om bremsen virker. Fordi vi skal ha hesten til å vente og hvis hesten ikke venter så kan vi heller ikke lage trav og få hesten til å bevege seg. Fordi hvis du rir fram på en hest som bare løper, så løper den bare mot hånden også blir det bare nedoverbakke.
Han understreket også at en ikke skulle være redd for at en gjorde noe galt hvis hesten stod litt i mot til å begynne med. Det er tvert i mot fordi en arbeider med noe hesten synes er litt vanskelig. Det er avgjørende at hesten lærer at en hånd som holder i mot betyr at hesten skal bremse.
Andreas legger også stor vekt på at hesten skal reagere lynhurtig når han gir en hjelper. Hvis hesten ikke reagerer fremover så går den heller ikke riktig, understreket han. Dressur i Helgstrands øyne skal nemlig se flott og enkelt ut og det blir det ikke hvis rytteren må sitte og sparke i vei for å få en reaksjon.
Hvor mye og hvor tidlig?
Men hvor mye skal en egentlig kreve av en 4 år gammel hest? Helgstrand presiserte at det er forskjell på dem i den alderen, men at med en velbalansert hest som naturlig søker seg til bittet så kan man stille og forsiktig begynne å spørre den om å flytte seg litt for innvendig skjenkel. Dette brukte han både for å lære hesten til å flytte seg til siden og for å etter hvert komme litt mer innunder seg med bakbenet. På den måten flytter hesten tyngdepunktet litt bakover og blir i stand til å komme mer opp foran på sikt.
Så hvordan får han hesten til å trave godt? I følge Andreas er det ikke ved å ri fritt trav i hytt og vær, men ved å nettopp ri frem og tilbake i travet og bygge det opp.
Han tok også opp hvorvidt en skal begynne å sitte ned i travet på helt unge hester. Helgstrand mente at selvfølgelig kunne man si at det er litt tidlig med en hest som bare er 3 år, men at det jo er ingenting som sier at man må pakke hesten sammen i formen selv om man sitter ned.
– Derimot synes jeg at ved å sette seg ned finner man en mer naturlig balanse i hesten. Når man setter seg ned kommer man mer rundt hesten og den begynner plutselig å finne sin egen balanse bedre under rytteren.
Ri frem med kontroll
Andreas viste så hvordan han jobber de unge hestene litt tilbake, først gjennom overganger til skritt og så rir frem igjen. Og etter hvert som dette fungerer begynte han å be om noen kortere skritt i travet før han så red frem igjen.
– Så på sikt så kan jeg få mer og mer sving og takt i hesten, forklarte Andreas. Slik bygger han også opp avskubb i bakbena, slik at når han ber hesten om å komme tilbake så tenker den fortsatt frem.
– Men den skal gå frem med kontroll, det er rytteren som skal bestemme tempo hele tiden. Gjør alltid det motsatte av det hesten vil, presiserte Andreas.
Han var også veldig klar på at hvis hesten ikke vil bremse, så kan vi heller ikke lage travet bedre.
Velbalansert
Så var det Laetares tur. Denne fem år gamle Lord Loxley-sønnen er en av nyinvesteringene Helgstrand har gjort etter at han startet for seg selv i høst. Helgstrand Dressage og Dark Horse kjøpte hingsten for hele € 520.000 under PSI-auksjonen i Tyskland like før jul, og det er ingen tvil om at det er en kvalitetshest de har skaffet seg.
Andreas fortsatte langs de samme linjene med Laetare. Han red han litt frem og så tilbake og presiserte nok en gang viktigheten av at hesten stopper når rytteren spør om det og går frem når den får beskjed om det.
– For hvis jeg kan det, så kan jeg også automatisk lære min hest å komme opp og gå de vanskelige øvelsene på en lett måte, sa Andreas.
Med Laetare har Andreas også allerede begynt å leke litt med byttene. Han begrunnet det med at han har en så god og velbalansert galopp at han ikke mente det var for tidlig selv om hingsten er fem år gammel.
Han poengterte så at selvfølgelig er ikke alle hester så velbalanserte som Laetare, men at prinsippene allikevel er de samme.
– Det er selvfølgelig forskjell på kvaliteten på hestene, men ridningen skal være den samme.
Oppoverbakke
Andreas red så Siril Helljesens 7 år gamle Don Schufro-datter Dorina. Med denne hoppa ville han gjerne ha en litt mer oppoverbakkefølelse, slik at han kunne ri frem og fortsatt ha henne lett på bittet. Han aktiverte bakbena og ba henne komme opp i nakken. Og han roste måten hoppa reagerte på.
– Denne hesten er riktig godt utdannet etter mine prinsipper, sa Andreas.
Med Dorina jobbet han så endel med byttene. Når hun ble litt skjev forklarte han så hvordan en skal rette opp en hest som blir skjev i byttene ved å flytte fremparten på linje med bakparten og ikke omvendt.
– Det som hjelper er å flytte framparten inn foran bakparten, sa Andreas og viste så hvordan han gradvis kunne rette henne ved å flytte på skulderen hennes.
Grand prix
Siste hest ut var CC Royal. Med han viste Andreas endel av grand prix-øvelsene. CC Royal er en 15 år gammel vallak etter Paridor som eies og konkurreres av Ellen Birgitte Farbrot. Ekvipasjen debuterte på World Cup-nivå i fjor høst og er en av Norges mulige kandidater til EM i Windsor i August.
I piaffen og passagen la Andreas vekt på at CC Royal skulle beholde vekten på bakbena og ikke løpe mot hånden.
– Hvis han henger foran kan dere også se at han tydelig låser seg bak, forklarte Andreas, som etter hvert fikk den 15 år gamle vallaken til å legge seg fint til i passagen.
Vær den første til å kommentere