Gebyr for hestepass og id-registrering

Dette innlegget ble publisert 17. august 2016 og innholdet kan være utdatert.

tuneIMG_37211
Pressemelding fra Mattilsynet:

Mattilsynet innfører et gebyr for utstedelse av hestepass og id-registrering av hest. Disse offentlige tjenestene utføres av passutstedende organer. Gebyrene skal dekke kostnadene for utføring av tjenestene og drift av det sentrale nasjonale hesteregisteret.

Offentlige tjenester

Utstedelse av hestepass og registrering av visse identitetsopplysninger om alle hestedyr, er krav i forskrift om identifikasjon av dyr av hestefamilien. Disse offentlige tjenestene gjøres av passutstedende organ etter godkjenning eller delegering fra Mattilsynet.

Ved gjennomføring av hestepassforordningen i forskriften skal det opprettes et sentralt nasjonalt hesteregister der identitetsopplysninger om alle hester som holdes permanent i Norge samles ett sted. Driftsutgiftene til dette registeret skal være brukerfinansiert gjennom gebyr.

Innføring av gebyr

For å etablere denne ordningen foreslås det at det kreves inn gebyr for utstedelse av hestepass og registrering av id-opplysninger. Dette betyr at kostnadene for hestepass og id-registrering vil bli like, uavhengig av hvilket organ som utfører tjenestene. Gebyrene skal dekke utgiftene til disse offentlige tjenestene og drift av det sentrale nasjonalt hesteregisteret.

Dette medfører at forskrift om gebyrer til Mattilsynet må endres. Gebyrene kreves inn av passutstedende organ ved utføring av de offentlig tjenestene. Mattilsynet vil godtgjøre det enkelte passutstedende organ for utførte offentlige tjenester etter avtale.

Passutstedende organer kan uavhengig av de offentlige tjenestene også tilby andre tjenester som stambokføring, eierskifte, DNA-analyse mm. Dette vil ikke være offentlige tjenester og prissettingen av disse faller utenfor gebyrordningen.

Høringsfristen er 28. september 2016.