Kan man unngå vinterpelsen?

Dette innlegget ble publisert 18. oktober 2014 og innholdet kan være utdatert.

IMG_7618
Det er mulig å lure naturen.

Det er ikke gjort all verdens forskning om vinterpels i nordiske land, men rådene som gis er som regel at hester klarer kaldt klima bra, så lenge til har tilgang på noe som gir ly for vinden og får nok grovfôr. At det ikke hjelper å legge dekken på hesten sin for å unngå tykk vinterpels, er de amerikanske forskerne uenige i. – En hest kommer til å fortsette å utvikle en naturlig vinterpels til 22. desember, så lenge dagene blir kortere. Hestene mister vinterpelsen, og begynner å sette sommerpelsen, når dagene blir lengre den 23. desember.

Men noe man kan gjøre som et alternativ, er å ha lys på i stallen. Ettersom lengden på dagen er en av faktorene som påvirker pelssettingen kan man lure systemet ved å ha på kunstig lys. Lysprogram som holder hestene i dagslys i 16 timer per døgn, hemmer pelssettingen. Dette programmet brukes også for å få hoppene til å komme i brunst tidligere. Lyset skal være så sterkt at man kan lese avisen i det.

Purdue University angir retningslinjer for hvilken temperatur hester med ulik mengde vinterpels trenger å få på dekken. En hest med kort pels (klippet eller kort ved hjelp av lysprogram) trenger dekken om det er kaldere enn 15 grader. En mellomtykk pels klarer ned til fire grader, mens en tykk pels kan gjøre at hesten tåler minusgrader.

Men – forskerne påpeker også risikoen ved å legge på dekken, blant annet er den største faren at hesten blir overopphetet på dagen med de store temperaturskiftene man har på høsten og tidlig vinter – noe som kan føre til sykdom.