Konkurranser viktigere enn tester

Dette innlegget ble publisert 29. mars 2014 og innholdet kan være utdatert.
Fred van Straaten
Fred van Straaten


Alle hester må ut i sporten, mener Fred van Straaten. 

Fred van Straaten og familien driver til daglig De Hazelhorst hvor de avler spranghester og har et hundretalls hester. Horses International har spurt ham litt om hva han tenker rundt salg, og hvordan Holland kan bli attraktivt som et hesteland for investorer. 

– Jeg mener vi må jobbe mot å gjøre avlen enda mer gjennomsiktig. Kundene som kommer til oss er godt forberedt og har lest seg opp. Predikatene ‘sport’, ‘prestatie’ og ‘elite’ snakker for seg selv. Jeg har ofte med folk å gjøre som allerede har en sportshest fra en spesiell linje i avlen vår. Så ser de til oss for å se hva som kommer ut av den linjen.

Spermstraa– Avl i dag er ofte basert på avkommene av hingster som har prestert på det høyeste nivået i sporten over lang tid. Men hvordan hoppene presterer i sporten blir enda mer interessant. Vi ser dette helt tydelig på føllauksjonen, hvor føllene som er født av mødre som selv har gått i sporten blir solgt for mye mer.  Det hestene viser i konkurranser har større verdi for meg enn en test. Når en sportshest konkurrerer på 120 eller 130-nivå, vil du vite om han er forsiktig, har stor kapasitet og kan håndtere stress. Informasjon du tar med deg når du skal velge riktig hingst.

– Jeg bruker kun en lovende hingst hvis det er ‘sport’ i stamtavlen hans, og ikke bare langt bak, men rett bak. Når du har en line-up i stamtavlen av tre eller fire prominente hingster, så er ikke det nok. Du må vise at hoppemateriellet også kan prestere.

– Avlen avtar fordi det er færre hester som blir født i Europa. Utenlandske investorer ser dette som et problem, og kjøper direkte på et tidligere tidspunkt for å sikre seg for fremtiden. Dette fungerer kun hvis avlen er gjennomsiktig, ved at avlerne får predikater på hoppene sine.

Les hele artikkelen.