Bør de automatisk godkjennes?

Dette innlegget ble publisert 26. mars 2014 og innholdet kan være utdatert.

Kåringsnemda i KWPN
Det ble store diskusjoner da en hingst ut av en Grand Prix-hoppe ble avvist i andre runde i KWPN.

Geronimo DDH e. Mr. Blue har Balaboeska DDH (e. Germus R) som mor. Hun hoppet på internasjonalt Grand Prix-nivå med Rob Ehrens og Jeroen Dubbeldam. At hingsten gikk ut allerede etter andre runde i Holland skapte diskusjon. Bør hingster ut av slike hopper automatisk får en sjanse til å bevise seg i en bruksprøve?

Spørsmålet ble stilt Gerard Vervoorn (KWPN Breeder of the Year 2007), Dr. Thomas Nissen (Breeding Manager i Holsteiner-forbundet) og Ivo Campagne (avler og eier av spranghester på høyeste nivå). Les hele artikkelen her.

Gerad Vervoorn
– Hvis ikke vi kunne sende hingster fra prominente sportsmødre til bruksprøven automatisk, gjør vi samme feil som mange ‘papiravlere’ gjør, nemlig å bare se på stamtavlen. Selvsagt må du akseptere en rekke mindre ønskelige egenskaper hvis det er mye sportsresultater i morslinjen, men vi må alltid se på hesten i seg selv. Eksteriøret vil alltid spille en viktig rolle, selv i prestasjonsavlen. Jeg tror ikke det er klokt å starte bruksprøven med en hingst som man ikke vil ha i avlen.

Quidaro ble avvist av KWPN, men noen uker senere ble han kåret i Oldenburg International (OS).
Quidaro ble avvist av KWPN, men noen uker senere ble han kåret i Oldenburg International (OS).

Dr. Thomas Nissen
– I Tyskland velger mange å la hingstene gå direkte til bruksprøven uten å gå til kåringen først. Og jeg vil faktisk anbefale det, hvis en slik hingst har noen eksteriørfeil eller ikke viser seg så godt som han kan under løshoppingen. Hvis en hingst fra en god sportsmor gjør en veldig godt test, vil det være dumt av en stambok å ikke akseptere ham. Men jeg mener ikke det er riktig at hingster etter topp sportsmødre skal få frikort. Se på avkommene etter Baloubet du Rouet. Selvsagt er det en god hest, men ikke alle avkommene er fantastiske. Det samme med hoppene. Avkommene deres er ikke like gode. Det er sant at en god mor gir ekstra sikkerhet i avlen av en hingst.

Ivo Campagne
– Jeg vil si ja, hingster fra så spesielle mødre fortjener en sjanse, men hvis jeg kan få si noe om testingen av hingstene, så vil jeg si at i de tilfellene vil jeg anbefale at de starter med bruksprøven et år senere! Jeg er enig i utsagnet til en viss grad. Løshoppingen ved en hingstekåring betyr ikke så mye, og det er en synd hvis en velavlet hingst går ut av den grunn. Med en sønn etter et god hoppe med flere predikater og en god far er du på riktig spor, men det er selvsagt ikke alt. En slik hingst må også være korrekt bygget og ha funksjonelle bevegelser. Vi trenger det. Det reelle talentet for sporten kan bare til en viss grad vurderes ved kåringene. Infoen fra bruksprøvene er langt mer nøyaktige. Men de bør ikke gjennomføres før en ung hest kan takle treningen. For meg, er det fra hesten er fire år.

Les hele artikkelen her.