Unghestens eksamen

Dette innlegget ble publisert 3. juni 2012 og innholdet kan være utdatert.

Det svenske magasinet Hippson har fulgt en 3-årig hingst gjennom 3-årstesten i Sverige.

De unge hestene skal snart testes over det ganske land, men i Sverige er årets sesong for treårstester i ferd med å nærme seg slutten. Drøyt 1000 hester har blitt vist.

Hippson har fulgt Claes Brudefors, en oppdretter og sprangrytter på høyeste nivå. – Treårstesten er startskuddet for sportshestens karriere. Det er viktig å være med av flere forskjellige årsaker, forteller han til det svenske magasinet.

– 3-årstesten er en kvittering på hvor du hittil har kommet med utdannelsen av hesten din. Her får du sjansen til å se hvilken retning hesten eventuelt skal ha i fortsettelsen og også hvordan du skal gå videre med invididet, avhengig av hvilken bedømmelse den får. For min del handler det også mye om å skape kontakter med eventuelle kjøpere, forteller Claes.

Han begynner å løshoppe hestene sine som åringer på meget lave hindere, mest for at de skal venne seg til bommene og situasjonen rundt. Ved to års alder blir de så løshoppet mer kontinuerlig. – Det er viktig at hesten har løshoppet alle slags hinder før rytteren kommer i salen. Da blir det ingen stor greie å hoppe med en rytter på ryggen. Når hesten så er 2,5 år gammel – oktober/november – skal den ris inn. Den hviler så over jul og på nyåret og deretter begynner løshoppingen igjen for alvor.

– Man må selvsagt tilpasse alt til individet. Alle hester er ulike og krever ulik håndtering. Tidlig på våren før treårstesten arbeider vi dem ca fire ganger i uken, 20 minutter om gangen. Og det er vel der jeg begynner å se hvilke som eventuelt skal gå testen. Et par måneder før testen bestemmer jeg hvilke som er klare. Man kan se det som en liten eksamen for hesten, foteller Claes.

Les hele artikkelen og se bildeserie hos Hippson.se.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*