Norskoppdrettet hest i OL

Dette innlegget ble publisert 21. juni 2012 og innholdet kan være utdatert.


Ja, du leste riktig. John Whitaker rir en norskoppdrettet hingst i sprangkonkurransene i OL i London.

John Whitaker er tatt ut til de olympiske leker på hjemmebane med en hingst som er oppdrettet av Amund Eide. Fuksen, etter Equest Carnute, ble født 2001 i Danmark hvor Amund har flere av hestene sine. Han er første føll til Selle Francais-hoppen Floralie de Baumee, som er etter Sioux de Baugy. Året etter Maximillian kom til verden fikk hoppen en helbror til Maximillian, som heter Colibro. Han går i dag internasjonalt 150-klasser, og har blitt ridd av blant annet Thomas Konle og Armin Schäfer.

Store forventninger til moren
Om Maximillians mor sier Amund at det var en enormt talentfull hoppe. Hun ble dessverre skadet som unghest, og ble halt ved forsøk på opptrening. Derfor ble hun bedekket som 6-års. Etter han fikk de to helbrødrene solgte Amund så hoppen til dyrlege Jens Kvist som han hadde henne hos i Danmark.

Veien til Whitaker
Familien Zurhaar Birkeland kjøpte Maximillian som føll og hadde ham fram til han var fem år. Da kjøpte Eirik Berentsen seg inn i hesten og Siv Gunhild Waldeland red hingsten med stor suksess opp til og med 140-klasser. Deretter ble hesten solgt til RC Horses i Danmark, hvor Jennifer Fogh Pedersen red ham i Grand Prix-klasser. Hesten ble så solgt til Anna Olsson i Sverige, og det var der John Whitaker prøvde hesten før jul i fjor. Den ble så registrert på Johns kone, Clare, før nyttår i henhold til OL-reglene. Den ferske ekvipasjen har allerede hatt en god start, med flere plasseringer i Grand Prix-klasser.

Maximillians sønn
Maximillian er ikke kåret, men har likevel avkom. I 2005 ble det født et danskregistrert palominofarget hingsteføll etter palominohoppen Gaia e. Crown’s Choice/Brandy. Piece of Gold vakte oppsikt på internasjonale konkurransebaner, til dels på grunn av sin flotte farge, og men også på grunn av sine særdeles gode sprangevner. Som faren, ble Piece of Gold også ridd av svenske Anna Olsson. Du kan se video av ekvipasjen i årets Sunshine Tour i Spania nederst i artikkelen. I slutten av mai meddelte Anna Olsson at hingsten dessverre var død, sannsynligvis som følge av et hjerteattakk.

Avler med suksess
Amund Eide er en kjent mann i hestemiljøet, og er en av landets mest profilerte sprangtrenere. Selv har han ridd på høyeste nivå, og har også vært landslagstrener i sprang for seniorene. Han har avlet mange hester, og venter til sammen fem føll neste år – tre i Norge og to i Danmark.

Video Maximillian

(Nr tre i omhopping)

Video Calibro

Video Piece of Gold

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*