Vurderer du importsæd?

Dette innlegget ble publisert 31. januar 2012 og innholdet kan være utdatert.


Norsk Varmblod og Norsk Hestesenter melder om oppdatert informasjon ang. bruk av importsæd i 2012.

Det norske avlsforbundet fortsetter med praksisen av godkjennelse 3-års premiehingster fra andre forbund så fremt en bruksprøve godkjennes i løpet av bedekningsåret. Det presiseres at det overordnede prinsippet er at det skal søkes om godkjennelse før bruk av hingst, men også her vil det finnes unntak. NV melder at dersom det oppstår uforutsette situasjoner som nødvendiggjør bytte av hingst, bes man henvende seg direkte til kåringsnemda for Norsk Varmblod, nemlig Cecilie Kilde.

Informasjon om søknad og bruk av importsæd for norsk varmblods ridehest

Den primære hensikten med import av sæd er å tilføre populasjonen ønskede/spesielt gode egenskaper og nye blodlinjer vi ikke har tilgjengelig i eget hingstemateriale, altså å innføre genmateriale som er bedre enn det vi har. Kvalitetssikringen av hingster brukt til importsæd er også i hoppeeiernes og populasjonens interesse for sikring av avlsfremgang.  Det er da rimelig at det som minimum stilles de samme kvalitetskrav til utenlandske som til norske hingster.

Kravene gjelder IKKE hingster kåret i Norsk Varmblod, som er stasjonert i utlandet.


Krav til hingstene:

  • Hingsten må være registrert og kåret i et ridehestavlsforbund som er godkjent av Norsk Varmblod. 
  • For kåring i NV gjelder at alle hingster må ha godkjent bruksprøve for å få avlsgodkjennelse. Dette kravet skal også gjelde for hingster som skal virke på importsæd. Dette er i tråd med det som gjelder i andre forbund, der det i tillegg er satt spesifikke kvalitetskrav til hingstens resultater.
  • 3-års premiehingster eller tilsvarende fra andre avlsforbund er søknadsberettiget, forutsatt at bruksprøve bestås i løpet av bedekningsåret. Det innebærer at hingsten kan benyttes før bruksprøve er avlagt med full registreringsmulighet for avkom, såfremt bruksprøve er godkjent innen årets utgang. Hoppeeiere som ønsker å bruke 3 års premiehingster bærer selv risikoen for utfall av bruksprøven. Søknad sendes før bruk av hingsten og med bruksprøvedokumentasjon innen 31.12 i bedekningsåret.

Søknadsprosedyre:

Søknad skal sendes inn på standard søknadsskjema og godkjennes før bedekning kan skje. Søknader vil behandles fortløpende av kåringsnemnda. Det skal betales inn et behandlingsgebyr før søknaden behandles og kvittering på betalt gebyr legges ved søknaden.  Søknad med dokumentasjon sendes Norsk Hestesenter, Starumsvegen 71, 2850 Lena. Godkjenningsbrev blir også sendt ut herfra på bakgrunn av kåringsnemndas behandling av søknadene.

Hvem kan søke?

1. Utenlandsk hingsteeier eller norsk hingstestasjon som formidler sæd til norske oppdrettere kan søke om at ønskede hingster godkjennes for bruk på norske hopper og oppføres på en hingsteliste for gitte sesong.
2. En norsk hoppeeier som ønsker å bruke en utenlandsk hingst kan søke om importsæd fra en spesifikk hingst til bruk på sin hoppe. Hoppeeiere som ønsker å bruke hingster som står på hingstelisten trenger IKKE å søke om individuell importtillatelse for bruk av disse hingstene for bedekning av sine hopper

Gjeldende gebyrsatser for 2012:

  • Søknad om bruk av importsæd til enkelthoppe:                             400 kr pr hoppe
  • Søknad om bruk av importsæd på ubegrenset antall hopper:     1500 kr for 1-6 hingster
  • Søknad om bruk av importsæd fra flere hingster:                       3000 kr for 7-12 hingster

Gebyret innbetales til kontonr: 2050 05 03107 og merkes med «importsæd år og hingstens navn». Søknaden behandles så snart gebyret er registrert innbetalt.

Kilde: Norsk Varmblod og Norsk Hestesenter

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*