Unghester og bitt

Dette innlegget ble publisert 15. desember 2011 og innholdet kan være utdatert.
(Foto: Creative Commons/Naturesdawn)

Hester med bittløst hodelag presterer minst like bra, om ikke bedre, sammenlignet med hester som går på todelt trinsebitt, viser ny undersøkelse.

I Australia har det blitt gjort en undersøkelse som viser at bruken av bitt i forbindelse med utdannelse av unge hester kan fremkalle stress. Den viser også at utdannelse av unge hester fungerer bra uten tradisjonelle bitt.

Ifølge Horseconnection var målet med studien å sammenligne hjertefrekvens og stressrelaterte reaksjoner ved bruk av tradisjonelt bitt sammenlignet med bittløst hodelag når man la på hodelaget, tømmekjørte og red. Seks 2-årige hester ble brukt i studien, fullblods, varmblods og australsk arbeidshest. Før studien var de kun håndtert med grime og leietau.

Hestene ble delt inn i to grupper, hvor den ene ble jobbet med et todelt trinsebitt, mens den andre hadde en løpende reim under haken. Hestene ble arbeidet hver dag i elleve dager og hjertefrekvensen og oppførselen ble registrert hele veien.

Konklusjonen var at hester med bittløst hodelag presterte minst like bra, om ikke bedre, sammenlignet med hestene som gikk med todelt trinsebitt. Hester med vanlig bitt viste dessuten flere tegn på ubehag ved å riste på hodet og halen enn hestene i den første gruppen. Ved tømmekjøring hadde hestene med bitt i munnen også høyere hjertefrekvens enn hester i den andre gruppen, noe som kan være et tegn på stress.

Det er verdt å merke seg at det kun var et fåtall hester i denne aktuelle studien, og at man trenger flere studier for å bekrefte funnet. I tillegg skriver Horseconnection også at man må forsikre at bruk av bittløse hodelag ikke skaper andre type problemer.

Kilde: Horseconnection og Tidningen Ridsport

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*