Hva vet du om indeks?

Dette innlegget ble publisert 26. desember 2011 og innholdet kan være utdatert.
Hoyo de Monterey er etter Heraldik xx, en farshingst som ikke favoriseres av den tyske FN-indeksen.

Dr. Engelhardt deler sine tanker om avl og statistikk.

Dr. Maren Engelhardt har skrevet et innlegg om avl og statistikk på dressursiden eurodressage.com hvor hun tar for seg tall og metodebruk innenfor avl.

Hun setter fokus på at avlere elsker tall og statistikk, men sjelden vet hvordan modellene som brukes for å hente opp tallene er bygget opp. Flere avlere bryr seg ikke om tall i det hele tatt, mener hun, og følger «magefølelsen».

En av de viktigste seleksjonsprosessene er bruksprøven. Ideen ble født ved stutteriet Trakehnen og statsstutteriet Celle omtrent på samme tid i 1926. Ideen er enkel – test de unge hingstene før du lar dem forplante seg. Før hadde folk mer tid. Nå har imidlertid ting forandret seg, skriver Engelhardt, og påpeker at luksusen ved å ha en lang test nå er forbi. I mange år var den tyske 100-dagerstesten selve forbildet for hingstetesting og ble kopiert på verdensbasis. De 100 dagene ble imidlertid kuttet til 30 + 70 dager for en stund siden, hovedsakelig på grunn av velferdsårsaker.

Tradisjonelt sett har alle saker som angår dyreavlsseleksjon og testing vært statsstyrt i Tyskland. Det forandret seg nylig og ledet an til German Equestrian Federation (FN) og Tysklands 25 organiserte avlsregistre som tok kontroll over prosessen, skriver Engelhardt.

Kort oppsummert, så skal en indeks være et verktøy for å gi deg en idé om hvor sannsynlig det er at en farshingst produserer en suksessfull konkurransehest.

Tidligere baserte systemet seg på avkomsresultater, hvor suksess på høyeste nivå normalt ble oversatt til en høyere indeks for farshingsten. På grunn av hvordan systemet kalkulerte tallene bidro mange konkurrerende avkom til en høyere indeks for en individuell hingst. Systemet ble inndelt i en dressur- og sprangdel. Hva skjedde med feltritt?, spør Engelhardt i sin artikkel.

Konsekvensen er at et overraskende høyt tall av svært suksessfylte og pålitelige sportshesthingster ikke engang er tatt med. De ledende WBFSH-hingstene i feltritt er fraværende i det tyske indekssystemet. Men de får sine FN-indekser i sprang og dressur – og gjett hvordan de tallene ser ut, reflekterer Engelhardt og trekker fram et eksempel.

I 2010 hadde hingsten X cirka 260 konkurransehester i det tyske systemet. Disse avkommene har tjent inn nesten 800 000 euro, og hingsten var ikke i avlstjeneste svært lenge. Han har over 15 godkjente sønner, og over 350 registrerte avlshopper i diverse tyske registre. Hingsten har produsert internasjonale Grand Prix-hester i dressur, førsteklasses spranghester og et overveldende tall av medaljevinnere i internasjonale mesterskap i feltritt.

Hans FN-indeks i dressur er 93. Hans sprangindeks er 99. – Ville du vurdert en slik hingst hvis du brukte FN-indeksen som et verktøy for å velge hingst?

Hingsten X er Heraldik xx. 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*