Se opp for osteochondrose

Dette innlegget ble publisert 29. oktober 2011 og innholdet kan være utdatert.
Tenk over faren for utvikling av OC allerede under drektigheten. Illustrasjonsfoto

Grunnlaget for å unngå denne lidelsen kan legges allerede under drektigheten.

Osteochondrose (også kjent som bruskløsning, eller OC) er kort fortalt biter av hestens brusk, oftest i kne-, hase- eller kodeledd , som løsner helt eller delvis fra resten av leddet. Dette medfører forbening av brusken, og blir til løse beinbiter som kan synes på røntgen, og deretter evt. fjernes via kikkhullskirurgi.

På nåværende tidspunkt finnes det ingen helt sikre faktorer knyttet til OC, eller forebygging av det. Lidelsen er antatt arvelig, men kan også årsakes av en rekke andre faktorer – som også kan styrke eller svekke faren for at problemet oppstår hos hester som genetisk sett har større risiko for utvikling. Allerede under drektigheten antas det at grunnlaget for OC legges dersom hoppa overfôres. Tilsvarende for føllet (overdreven støttefôring) antas også å øke risikoen. Dette henger sammen med at lidelsen er mest vanlig hos større hester, og man tror at for hurtig vekst – eller overvekst – kan være årsak til OC, ettersom leddene gjennomgår en større belastning der veksten er for rask.

Halthet og hevelser er blant de vanligste symptomene, men mange hester kan gå symptomfrie i årevis før det enten viser seg straks de settes i trening, eller kanskje ikke før de runder pensjonistalder. I noen tilfeller synes heller ikke lidelsen via røntgen, spesielt i et tidlig stadie – og kikkhullskirurgi kan være nødvendig dersom man mistenker sykdommen. Jo tidligere man oppdager forløpet, jo større er sjansen for en god prognose og en aktiv karriere for hesten. Blant annet øker betennelse i et ledd, uansett årsak, faren for å utvikle OC i etterkant. Dersom hesten først har fått OC, er faren tilstede for å utvikle osteoartritt – en form for kronisk betennelsestilstand der det kan oppstå deformasjoner i leddet som respons på overbelastning. Dette vil ikke nødvendigvis medføre kronisk halthet, men sannsynligheten for at hesten krever lengre oppvarming, nedtrappet trening og oppfølgning av veterinær, samt fysioterapeut e.l. livet ut er stor.

– Dersom OC blir behandlet riktig på et tidlig tidspunkt, og før leddet utvikler osteoartritt, har hesten en god prognose (ca. 80% sannsynlighet) for å vende tilbake til full aktivitet, forteller Dr. Sara Sampson ved Mississippi State University til Horsetalk.

Kilder: Horsetalk, Hestepraksis og Unghester av Charlie Lindberg/Ingrid Andersson

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*