Nye teknikker kan avsløre halthet

Kan bli verdifullt måleredskap i tillegg til dommerne under unghestvisninger, sier forsker Lars Roepstorff ved Sveriges Landbruksuniversitet (SLU).

Et nytt teknisk hjelpemiddel som kan hjelpe veterinærer å gjøre riktigere vurderinger, testes nå ved Universitetsdjursjukhuset ved Sveriges Landbruksuniversitet (SLU), melder universitetet på sine nettsider. Teknikken som heter Lameness Locator måler asymmetri i bevegelsesmønsteret ved hjelp av et dataprogram, og er utviklet i USA gjennom de siste 12 årene av biomekanikkeksperten Kevin Keegan.

Ettersom vurdering av halthet krever lang erfaring og er følsom for menneskelig svikt, er håpet at dette hjelpemiddelet skal kunne bistå veterinæren I å bekrefte hvilke(t) bein haltheten(e) stammer fra, slik at skaden kan behandles raskt og riktig. Foreløpig er ikke undersøkelsen allment tilgjengelig, men testes i ulike pågående forskingsprosjekter ved SLUs klinikk – inklusive pasienter, forteller Karin Holm, ansatt ved universitetet.

Forebygging av leddskader

Leddbruskens oppgave er å dempe støtet i leddet. Forsker Eva Skiöldebrand ved SLU har siden 2006 jobbet med å finne belegg for at en enkel ledd- eller blodprøve i fremtiden vil være tilstrekkelig for å kunne kartlegge om leddbrusken er overbelastet, og dermed på veg til å gjøre hesten akutt eller kronisk halt – lenge før hesten utvikler forandringer i leddet som synes på røntgen. I foreløpige tester scorer enkelte proteiner lavere på verdimålinger i det hard belastning har tippet over i overbelastning, eller overtrening. Målet er å kunne bruke denne teknikken for å forebygge skader, og også i forhold til å se på effekt av behandling og rehabilitering etter faktisk skade, skriver SLU på sine nettsider.

Be the first to comment

Legg inn en kommentar