Riktig fôring reduserer stress

Dette innlegget ble publisert 21. september 2011 og innholdet kan være utdatert.

Prosessen med avvenning, når føllet skal forlate sin mor og stå på egne ben i den store verden, er kanskje den mest stressende fasen i hestens liv.

I naturen skjer dette brått og brutalt når hoppen får sitt nye føll på vårparten, mens vi har anledning til å påvirke prosessen slik at den ikke utsetter føllet for unødig stress og dermed påfølgende helsemessige belastninger.

Fôring er en av faktorene som kan være avgjørende, hevder Professor Amanda Adams ved University of Kentucky’s Gluck Equine Research Center via TheHorse.com. Avvenningen inkluderer ofte også miljøbytte med nye fôringsrutiner, og mer eller endret håndtering. Alt i alt kan dette gi økt hjertefrekvens, vektnedgang, økt produksjon av stresshormonet kortisol – og et svakere immunforsvar, hvilket gjør unghesten mer mottakelig for virusinfeksjoner.

Gjennom en studie kom Adams frem til at støttefôring med et høykvalitets kraftfôr som base – tilsatt probiotika, samt en gjærkultur – i forkant av avvenningen kunne bidra til å styrke føllenes immunforsvar, ettersom mye av dette er relatert til mage-tarmsystemet. Hun oppfordrer også til å søke råd hos en veterinær i forhold til å sette opp en korrekt fôrplan for støttefôring. – Det handler om å balansere immunforsvaret, understreker Adams.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*