Avlsforum i Falsterbo

Dette innlegget ble publisert 11. juli 2011 og innholdet kan være utdatert.
Den kårede hingsten MyLord Carthago (e. Carthago Z/Jalisco B) er selv et resultat av embryotransfer.


Folksam arrangerer årlig seminar i Falsterbo. Blant annet ble framtidens avlsmetoder diskutert. 

Veterinærprofessor Ingvar Fredricson, veterinær Peter Ljungcrantz og rytterne Royne Zetterman og Andreas Schou delte sine meninger om blant annet embryotransfer og kloning. Seminaret var engasjerende, og mange tilhørere fikk ikke sitteplass i teltet.

Avlen går framover, sporten vokser og ifølge Fredericson vokser også etterspørselen etter hester for verdenseliten. – Det skjer mye, og vi har en fantastisk utvikling i avlen. Men nå står vi ved et veiskille hvor vi må tenke på framtiden og ta inn nye avlsmetoder for å komme framover. Med vår nåværende avl er vi sjanseløse i framtiden, mener han.

– Alle nye metoder møter motstand i begynnelsen. Slik var det også med inseminering og ultralyd, forklarte Ingvar Fredricson.

Han mener det ikke holder å bruke gode hingster, det trengs også veldig gode hoppefamilier. – Vi bruker altfor dårlige hopper i år, mener han og peker på embryotransfer som innebærer at hoppens egg befruktes og settes over i en annen hoppe som i praksis fungerer som mor. På den måten kan en topphoppe få føll selv om hun fortsatt går i sporten. Unge hopper kan få opp til ti-tolv føll per år med denne metoden. Det er imidlertid uenighet om dette påvirker hoppene eller ikke.

– Det kommer naturligvis an på hvor mye man må behandle og hvor mye hormoner som brukes, forteller Ljungcrantz. Eksempler på framgangsrike embryotransferhester er Itot du Chateau, Mylord Carthago og Eurocommerce London. I Sverige har man blant annet Flip’s Little Sparrow som har Butterfly Flip som mor og Cardento som far.

Kloning
Det neste steget i utviklingen er kloning, som er et kontroversielt tema. E.T., Air Jordan Z, Gem Twist, Top Gun La Silla og Poetin er eksempler på kjente hester som har blitt klonet. Per i dag er det forbudt å konkurrere på klonede hester, og det diskuteres fortsatt om dette skal bli tillatt eller ikke.

– Det er mange som mener at man ikke kan føre avlen fremover med kloning, fordi man ikke får fram nye gener. Men det kan for eksempel være slik at en bra avlshingst eller avlshoppe forsvinner av ulike årsaker, og da kan man likevel redde den til avlen ved hjelp av kloning, mener Ljungcrantz. Han mener også at en klone kan hjelpe til når det er vanskelig å få tak i tilstrekkelig nok sæd fra en framgangsrik konkurransehest, eller når man vil avle på en hest som man har vært nødt til å kastrere for å få den til å fungere bedre i konkurranser. Han nevnte eksempelvis hester på OL-nivå som kan ha en klone i Amerika og i Europa slik at hingsten selv kan konsentrere seg om å konkurrere.

– Kule i pannen
Royne Zetterman, som er sprangrytter, trener og hestehandler, har tidligere vært sterkt imot begge disse metodene. – Jeg er veldig delt. Selvsagt ser jeg at det finnes fordeler, forretningsmessig er det jo en bra idé om man kan begynne å selge embryoegg. Men samtidig tror jeg det er som med mennesker, vi formes to tredjedeler av gener og én tredjedel av miljøet og oppveksten, sier han.

Han tok bladet fra munnen og ga klar beskjed til de rundt 300 tilhørerne: – Ta vekk hoppene som er verdiløse. En kule i pannen er riktig metode. Det bedekkes også altfor mye med uprøvede hingster.

Andreas Schou satser stort på avl.

Angrer kun på én ting
Danske Andreas Schou er sprangrytter og delaktig i familiens store virksomhet, som blant annet innebefatter avl av spranghester. – Vi har begynt å benytte oss av embryotransfer og synes det fungerer bra. Jeg synes for eksempel at det er veldig bra at vi har hatt mulighet til å bruke denne teknikken når jeg nå har en svært fin seksåring, Vienna Olympic (e.Cassini I/Contender), som jeg har stor tro på. Hun er kanskje solgt om to år, og da har jeg flere avkom etter henne og håper å få frem en ny stjerne.

Hjemme har Andreas to unghester som er fremstilt via embrotransfer fra hans nå 16-årige hoppe Agenda, og flere er på gang. Agenda har vunnet nasjonshoppinger for Danmark og har konkurrert fremgangsrikt i Grand Prix på internasjonalt nivå.

– Det eneste jeg angrer på er at jeg ikke begynte for fem år siden da hun fortsatt var i full gang med sin karriere. Da hadde jeg hatt noen fine 4-åringer i stallen nå, forklarte Andreas.

Schou kommenterte også påstanden om at dette kan påvirke hoppene. – Min hoppe har vært seg selv og har oppført seg perfekt. Hun hoppet feilfritt i dag og også hjemme fungerer det bra, og det er ingen spesiell rutine forbundet med dette – alt behandles enkelt og smidig hjemme på gården. Vienna bedekkes og hennes egg spyles ut mens hun står i sin egen boks. Hun virker ikke påvirket i det hele tatt. Det her er veldig interessant for framtiden. Neste år har vi tre, fire føll fra denne hoppen. Da kan vi i løpet av noen år se hvilken hingst som passer veldig bra med henne og på den måten lykkes enda bedre med avlen.

 

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*