10 tips til sommerbeitet

Dette innlegget ble publisert 24. juni 2011 og innholdet kan være utdatert.


De fleste hestene er kanskje allerede sluppet på beitet, men her er ti tips som kan være nyttige å ta med seg.

Agria.se kommer med tips til sommerbeitet, i og med at risikoen for sykdommer og skader øker når hestene begynner på sine sommereventyr.

1. Rydd! Vær varsom på ting som ligger i, men også utenfor, beitet. Få bort ting som kan skade hesten, slik som sammenrullet gjerdetråd og vannbaljer med skarpe kanter. Avrevne sko hvor noen av sømmene fortsatt sitter i, er vanskelige å finne, men kan forårsake alvorlige skader.

2. Se over tråden. Elektrisk gjerde skal ha en strømstyrke som er tilpasset lengden. Ta bort busker og gress som ligger mot tråden.

3. Venn hesten til beitet. Noen hester er følsomme for nytt, kraftig gress. I verste fall kan for kraftig beite lede til forfangenhet, spesielt for  hester som har hatt det før.

4. Vaksinér og gi ormekur. Sjekk hestens parasittstatus og gi ormekur ved behov noen dager før beiteslippet. Husk også å vaksinere mot stivkrampe. Stivkrampe er dødelig, men kan enkelt forebygges.

5. Slipp hestene varsomt og under oppsikt. Hester er avhengig av en tydelig rangordning og derfor er spark- og biteskader vanlige ved beiteslippet. Bli gjerne igjen en stund utenfor beitet og skaff deg et overblikk over situasjonen. Ta av skoene bak – aller best er det om alle skoene er av.

6. Gi friskt vann. I begynnelsen av beiteperioden er gresset grønt og fullt av væske. Jo tørrere det blir, desto mer vann trenger hesten. Sett vannbaljer på et fritt område så det ikke blir trengsel.

7. Hold vannkarene rene og steng bort pytter med stillestående vann. Alger, avføring og rusk forurenser vannet og gir næring til bakterier og mugg som fører til mageproblemer.

8. Inspiser beitet. Hester unngår giftige planter når de har annet å spise. Men når beitet blir magert kan hestene spise dem i mangel på annet.

9. Følg med på sår og sparkskader. Hvert år får forsikringsselskapene inn rapporter om skader som har blitt forverret fordi de ikke ble oppdaget i tide. Se til at hesten får daglig tilsyn med en ordentlig visitasjon. Vær oppmerksom på hevelser, sår og allmenntilstand. Det er du som er ansvarlig for hestens helse selv om du har satt den bort på sommerbeite.

10. Hester er flokkdyr, men en hest har det like dårlig som vi mennesker når de blir utstøtt. Vær oppmerksom på om hesten går ned i vekt.

Kilde: Agria.se

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*