Avlsråd fra ASVH

Den svenske avlsorganisasjonen har nå publisert råd for bruk av hingstene som ble godkjent under årets bruksprov. Se blant annet hva de sier om norskkårede Cabachon.

ASVH lager hvert år en beskrivelse og avlsråd rundt bruk av alle de nykårede hingstene. I linken under finner du disse tilbake til 2006.

Den mest brukte spranghingsten i ASVH i fjor ble norskeide og norskkårede Cabachon som ris av Stein Endresen. Hingsten etter Casall/Concerto II blir beskrevet som en hingst som kan brukes på de fleste typer hopper, særlig for å forbedre galopp og spenst.

I mars i år ga den svenske kåringsnemda Cabachon avlsbokstav AB til og med 2015.

 

3 år gamle hingster

Floricello e. Florencio I/Dormello

En mycket välstammad dressyrhingst både på fädernet och mödernet. Fadern Florencio I är verksam i svensk avel via importsperma och ligger i absoluta toppen på avkommestatistiken för dressyrförärvare. Floricello är en för sin ålder komplett och välutvecklad gångartshingst med tre jämna högkvalitativa och rörliga gångarter. Han kan rekommenderas till de flesta välbenade ston för målinriktad dressyrhästavel, särskilt med tanke på att förbättra typ och galopp.

Sandro Gold e. Sandro Boy/Landadel

Hopphingst som på fädernet representerar framgångsrikt hoppblod. Sandro Gold är med undantag av Ladykillerblodet via Landadel relativt obesläktad med många av de hopphingstar med mycket Holsteinerblod som finns tillgängliga i svensk avel. Hingsten är fortfarande av något mindre format och har begränsade gångarter. Bör kunna användas för målinriktad hoppavel till inte alltför små, rörliga ston med avsikt att förbättra hoppförmågan, särskilt med avseende på kapacitet och bakbensteknik.

 

4 år gamle hingster

Centaurus (SWB) e. Carecul/Caracas

Hopphingst som på mödernet representerar en meriterad och förärvningssäker svensk stolinje, kombinerat med den i sporten välmeriterade fadern Careful. Hingsten är väl hopkommen och har goda gångarter i framförallt skritt och galopp. Han visar en mycket bra hoppvilja förenat med bra balans och framförallt mycket bra bakbensteknik.

Centaurus kan rekommenderas för målinriktad hoppavel till de flesta typer av inte alltför små ston för att kunna förbättra attityd, avstamp och hoppteknik.

Clever Hill Q e. Uphill/Havidoff

Gångartshingst efter den i dressyrsammanhang eftertraktade holländske hingsten Uphill. Hingsten har fullblodsinslag på både fäderne och möderne då han är linjeavlad på fullblodshingsten Apollonios xx. Hans naturliga rörlighet och moderna typ bör passa för målinriktad dressyravel till en stor grupp välbenade svenska ston. Kan med fördel användas för ston som är lite längre i bålen.

Sohn der Sonne e. Sir Donnerhall/Sion

En gångartshingst med välmeriterad härstamning på både fäderne och möderne. Hingsten är ej helt korrekt i sina extremiteter och svag i sin överlinje och kan därför rekommenderas för målinriktad dressyravel till ston med god exteriör och korrekt benställning för att lätta upp typen och förbättra trav, galopp och framförallt ridbarhet.

 

5 år gamle hingster

Corporal VDL e. Cardento/Grosso Z

En rejäl hopphingst med en intressant kombination av på fädernet Holsteinska blodslinjer via den i avel och sport så framgångsrike Cardento och på mödernet den Hannoveranska G-linjen i dubbel uppsättning (går tillbaka på Gotthard). Hingsten har begränsade gångarter i skritt och trav. Bör kunna användas för målinriktad hoppavel till ej alltför tunga/grova ston för att förbättra kapacitet, hoppteknik, styrka och ridbarhet.

 

Prestasjonshingster

Wellington (SWB) e. Weltman/Campari M

En svenskfödd, tyskstammad gångartshingst med goda sportmeriter för sin ålder. Han har tre jämna gångarter och har visat mycket god ridbarhet och samlingsförmåga. Kan därför rekommenderas för målinriktad dressyravel till ston av god typ och exteriör för att förbättra ridbarhet och förmåga till samling.

 

Direkte kvalifiserte hingster

Chin Top e. Chin Chin /Joost

En stor och högställd hopphingst efter den både i sport och avel mycket välmeriterade hingsten Chin Chin. Härstamningen företräder en kombination av väldokumenterade Holsteinska och holländska blodslinjer. Visade vid sitt tyska bruksprov mycket stor hoppkapacitet. Bör kunna användas för målinriktad hoppavel till de flesta typer av ston.

Hot Shot TP e. Blue Hors Hotline/Donnerhall

Stor, maskulin dressyrhingst med mycket välkänt tyskt dressyrblod. Härstamningen innehåller dubbel uppsättning Donnerhallblod. Har meriterat sig för avel genom ett bra genomfört tyskt bruksprov. Han bör tillföras välbenade ston av lätt typ och med naturlig bärighet för målinriktad dressyravel.

Shooting Star e. Sir Donnerhall/Banditentraum

Ädel gångartshingst av mycket god typ. Han blev bruksprovssegrare totalt och i dressyr vid sitt 70-dagarsprov i Tyskland 2010. Härstamningsmässigt en intressant kombination av etablerade tyska gångartsförärvare och en mycket förärvningssäker stofamilj, där bl.a. modern själv tävlat upp i svår klass dressyr med placeringar. Kan rekommenderas för målinriktad dressyravel till de flesta ston med bra skritt, särskilt för att förbättra typ, trav, galopp och ridbarhet.

Ampère e. Rousseau/Flemmingh

Gångartshingst med välkänd och mycket välmeriterad holländsk dressyrhärstamning. Bruksprovssegrare i dressyr vid sitt 70-dagarsprov i Holland 2008. Rekommenderas för målinriktad dressyravel till de flesta typer av ej intåade ston, framförallt för att förbättra trav, galopp och ridbarhet.

Diamant de Revel e. Diamant de Semilly/Quidam de Revel

En ganska ädel hopphingst med god exteriör och bra galopp. Härstamningsmässigt en kombination av välmeriterade franska och holländska blodslinjer. Bör kunna användas för målinriktad hoppavel till de flesta typer av ston, särskilt långlinjerade ston, för att förbättra galopp, hoppteknik, spänst och ridbarhet.

Cabachon e. Casall/Concerto II

En högställd hopphingst med god exteriör och goda grundgångarter, särskilt i galopp, samt ett mycket lätt hopp. För sin ålder mycket välmeriterad i sporten. Efter den i avel och sport mycket framgångsrike Holsteinerhingsten Casall. Kan rekommenderas för en målinriktad hopphästavel till de flesta typer av ston, särskilt för att förbättra galopp och spänst.

Canterbury e. Cardenio/Brandenburger

En dubbelbegåvad ganska ädel hingst som i Tyskland visat både goda egna resultat och god förärvning i både hoppning och gångarter. Kan rekommenderas till de flesta typer av inte allt för långa ston för produktion mångsidigt begåvade hästar.

Insterburg e. Hohenstein/Georgio Armani

En dressyrhingst av Trakhenerstam efter den i aveln mycket välmeriterade Hohenstein. Mycket välmeriterad tävlingshäst både från unghäst-VM och till och med GP dressyr. Han har verkat i tysk avel med mycket höga avelsindex för dressyr. Bör kunna användas för målinriktad dressyravel till de flesta typer av ston, gärna långlinjerade, för att förbättra gångarter, temperament och ridbarhet.

Be the first to comment

Legg inn en kommentar