Når kommer føllet?

Dette innlegget ble publisert 22. april 2011 og innholdet kan være utdatert.

I disse dager er det mange som venter og lurer på når årets firbente skal komme til verden. Dave Freeman fra Oklahoma State University har noen tips å komme med.

Hestespesialist Dave Freeman fra Oklahoma State University Cooperative Extension sier til Horze Magazine at hvis en hesteeier vet når siste inseminering skjedde er det mulig å regne seg frem til en omtrentlig dato.

-Normalt vil drektighetstiden til en avlshoppe gjennomsnittlig ligge mellom 338 og 345 dager. Så hvis en teller 11 måneder frem så får en en litt tidlig forventet føllingsdato, sier Freeman. Han advarer derimot mot at dette ikke er noen eksakt vitenskap, og at det vil variere fra hoppe til hoppe og også for samme hoppe fra år til år.

Men det finnes også eksteriøre og adferdsmessige forandringer hos hoppen som er et tegn på at føllingen nærmer seg. Freeman nevner følgende:

– Hoppens jur fylles opp to til fire uker før følling, men dette kan være mer vanskelig å oppdage hos førstegangs hopper. I tillegg kan noen hopper oppleve at det fylles og så trekker seg tilbake periodisk i det siste trimesteret.

– En uke til en måned før følling kan en se forandringer i bakparten til hoppa. Hestens musklatur blir mer avslappet, hvilket gjør at mageregionen forandrer form.

– Hoppas spener vil fylles med melk fra en uke til to dager før føllingen. Men dette kan variere fra hoppe til hoppe.

– Det kan dryppe melk fra hoppa disse dagene, men dette varierer også fra hoppe til hoppe.

– En voksaktig perleformet substans former seg på spenene fra en til fire dager før følling.

– 12 timer til en dag før følling vil fødselsgangen bli mer avslappet. Musklaturen under haleroten blir løsere og mykere.

Freeman understreker at ikke alle tegnene forekommer hos alle hopper og at det vil være store individuelle forskjeller på intensiteten.

Har du fått føll allerede kan du legge det inn i vårt føllgalleri!

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*