Siste nytt

Verdens beste spranghoppe gjennom tidene er avlivet, og flere hingster har byttet eiere. Her er flere nyheter fra uken som har gått.

Ratina Z (foto: ludger-beerbaum.com)

Ratina Z (e. Ramiro Z/Almé Z) er verdens beste spranghoppe gjennom tidene. Hun avsluttet for noen dager siden sitt liv hos Ludger Beerbaum i Riesenback, 28 år gammel.

Hoppen ble oppdrettet av Leon Melchior på Zangersheide. Hun har vunnet gull i OL, VM, EM og verdenscupfinalen i tillegg til Grosser Preis von Aachen. Med Piet Raymakers vant hun laggull og individuelt sølv ved EM i 1991, og laggull og individuelt sølv under de olympiske leker i Barcelona i 1992.

Hun ble deretter leid ut til Beerbaums daværende sponsor. I praksis var dette en kompensasjon for at sponsorens sønn tok over Classic Touch som Beerbaum vant gull med i Barcelona. Ludger og Ratina vant året etter verdenscupfinalen og VM-gull i lag i 1994. I den individuelle finalen ble de nummer fire. Hoppen tok sitt andre strake OL-gull for lag i 1996. Hun og Beerbaum vant også dobbelt gull i EM i 1997, og hoppen ble så pensjonert i 2000.

Hvem som skulle ha henne som pensjonist og avlshoppe ble en rettslig avgjørelse, hvor Beerbaum vant over Melchior. I løpet av sin avlstid har hun fått føll både via naturlig drektighet og via embryo. Comme Il Faut er naturlig født hos Ludger Beerbaum og den 5-årige hingsten etter Cornet Obolensky tok sølv i årets Unghest-VM. Zangersheide har for øvrig tre kloner av Ratina Z.

Avlshingst til Gal
Lissaro van de Helle skal nå ris av Edward Gal. Den 5-årige hannoveranerhingsten har en imponerende merittliste, og har blant annet vunnet Bundeschampionatet som 3-, 4- og 5-åring. Under VM i Verden fikk hingsten sølv med sin rytter Claudia Rüscher. Lissaro van de Helle er etter Lissabon/Matcho AA/Garibaldi II. Han ble premiehingst i Verden som 3-åring og ble best under 30-dagerstesten i Münster-Handorf. Tyskland fikk verdens beste hest da Totilas ble solgt fra Edward Gal – nå får Holland og Gal en av Tysklands beste unghingster.

Avlshingster solgt til Ukraina
Tidligere svenskeide Spender S og danskeide Lord if de Chalusse er solgt til den ukrainske mangemillionæren Alexander Onishenko.  Spender S (e. Silbersee) er en 15-årig avlshingst som har gått i sporten med Jos Lansink. Avlshingsten begynte sin karriere med Maria Gretzer i salen før han ble solgt til belgieren Lansink. Ifølge horseweb.de er det Onishenko selv som skal ri hesten.

Den franske hingsten Lord If de Chalusse som har blitt ridd av Karina Rie Truelsen er også solgt til Onishenko. Selle Francais-hingsten er etter If de Merze/Fury de la Sense og har oppnått flere topplasseringer i DM, World Cup og 5-stjernersstevner. Ifølge e-Sport International er det tyske Katharina Offel som får hingsten i sin stall.

Jan Brink blir testrytter i Herning.

Jan Brink blir testrytter i Herning
Den svenske topprytteren skal være testrytter under unghestchampionatet i danske Herning 2011. Dansk Varmblod håper dermed å gi championatet et internasjonalt løft og heve standarden og underholdningsnivået.

BLUP-indeksene for 2010
To Capitol-sønner topper spranglistene på de nye indeksene fra BLUP i Sverige. Indoctro ligger først med 164 i sprangindeks foran Cardento med 162. Balou du Rouet er eneste nykommer i topp ti, med 159 i indeks har han klatret fra 13. plass til bronseplassen. På dressursiden ligger Bocelli på topp med 162 foran Florencio I med 161. Don Romantic ligger på bronseplassen med 155 i indeks.

Be the first to comment

Legg inn en kommentar