Noen høydepunkter fra 2010

Stein Endresen og Cabachon gikk feilfri i Lanaken i første kvalifiseringsklasse.

2010 går mot slutten og vi tar et lite tilbakeblikk på hva året hadde å by på.

I slutten av februar var det tid for hingstekåring i Norsk Varmblod. Etter å ha vurdert de rekordmange fremstilte hingstene gjennom uken bestemte kåringsnemda seg for at fire hingster fikk førstegangskåring, mens alle de åtte som var inne til andre- og sistegangsvisning fikk fornyet tillit. Ingen av de helt unge hingstene som ble vist oppnådde kåring. Kåringsnemda valgte å gi fem år gamle Mr. Gold G ettårig bedekningstillatelse, mens seks år gamle Cabachon og de to eldre hingstene Alpino Chileno xx og Akribori oppnådde 2. premie.

Bergeruds Aragorn, Myrstads Armani, Tobajo Pik Disney, Captain Hook, Clapton, Coronado II, Alfa’s Arnt og Tobajo Picez har allerede virket i norsk avl og kåringsnemda ville ha alle med videre. Flere av hingstene har i året som har gått markert seg i både avl og sport.

Tobajo Picez fortsetter å produsere avkom med både sprang- og dressurkvaliteter. Et eksempel er EK’s Ment II Be etter Tobajo Picez/Berstein som ble beste 3-åring både i sprang og dressur under Norsk Varmblods eliteskuet. Tobajo Picez’ avkom markerte seg også både på utstillinger og i sporten med blant annet årets sprangbetonte hoppeføll og andreplassen i FERDs 4-årschampionat. Myrstads Armani, Tobajo Pik Disney, Clapton og Captain Hook markerte seg alle i femårsklasser både nasjonalt og internasjonalt.

Årets oppdretter i Norsk Varmblod ble Tormod Bakke Johnsen som står bak Tobajo Sporthorses. Organisasjonen utnevnte også for første gang Årets Dressurhest og Årets Spranghest. Tobajo Pik Disney stakk av med dressurtittelen, mens Cabachon tok sprangtittelen.

Captain Hook (e. Cassini II/Contender) (Foto: Privat).

Hingster kåret i andre forbund

Norskkårede Swix ble beste norskfødte og nummer tre i klassen.

Dansk Varmblods hingstekåring i Herning er et fast innslag på programmet for mange avlsinteresserte nordmenn. Årets kåring inneholdt også noen norskeide hingster. Swix hadde allerede hatt et års bedekningstillatelse i DV og denne ble fornyet med ytterligere et år. JJ Horses stilte med sine to hannoveranerhingster. JJ Louis Vuitton ble ferdigkåret, mens JJ RayBan som ble stilt for første gang fikk ett års bedekningstillatelse.

Bare en uke tidligere ble JJ RayBan bruksprøvevinner under ASVHs kåring i Sverige. Den fire år gamle hingsten fikk totalt 70 skandinaviske hopper i året som gikk, 43 av disse i Sverige. En annen meget populær norskeid hingst i Sverige i år var Cabachon. Casall-sønnen stod i oktober oppført med 149 hopper over grensen, hvilket gjorde han til den mest brukte hingsten i ASVH i 2010.

Royal Olymp ble den mest brukte hingsten i Norsk Varmblod i 2010 (Foto: Privat).

Norsk Varmblod
Årets mest brukte hingst i Norsk Varmblod ble Royal Olymp med 35 hopper. Til sammen valgte 166 hoppeeiere å registrere avkommene sine hos organisasjonen, hvilket er en nedgang på over 30 prosent. Samtidig valgte flere å benytte seg av utenlanske forbund for registrering gjennom aktører som Bråten Gård, JJ Horses og Stutteri ML. Tallene fra disse indikerer at det faktiske antallet norske bedekninger ikke har gått ned, men at det har skjedd en forskyvning mot registrering i utenlanske forbund.

Norsk Varmblod rapporterte at totalt 191 hester deltok på årets utstillinger. Deltakelsen var høyest for føll, hvor 68 ble vurdert på regionale utstillinger og den åpne delen under Eliteskuet.

Qallwesto er vinnerav NBT både i dressur og feltritt i 2010. (Foto: Eva Kindahl)

Eliteskue og Breedersfinaler
For andre gang arrangerte Norsk Varmblod Eliteskue samtidig med finalene i Norsk Breeders Trophy i sprang og dressur. Det store arrangementet på Linnesvollen er et forsøk på å skape en fellesarena for sport og avl.

Årets ubestridte breedersvinner ble halvblodsvallaken Qallwesto ridd av Ann-Cathrin Sellæg som tok seieren i både dressur og feltritt i seksårsklassen. Sprangseieren i samme årsklasse gikk til Cabachon og Stein Endresen.

Blant femåringene var det Mr. Gold G som stakk av med dressurseieren, Gun Fire som ble årets feltrittsvinner, mens Al Bundy tok sprangseieren etter en dramatisk finale. Det skal nevnes at det er levert klage og at resultatet ikke er endelig avklart når dette skrives. Samtidig som NBT-finalene ble det også kåret vinnere i Stall-Ks 4-årscup og FERDs 4-årschampionat. Vinnerne her ble Lerona Atterup og Zorano H.

Årets Dressurbetonte Føll ble Stallknektens Amy etter Ampere/Painters Row xx, mens Solbakkens Dragonheart etter Heartbeat/Carolus I ble Årets Sprangbetonte Føll. Rakatschi etter JJ RayBan og Tobajo Pandora etter Tobajo Picez ble henholdsvis beste dressurbetonte hingsteføll og sprangbetonte hoppeføll.

Norsk Varmblod utnevnte også to nye elitehopper. Mille Møgelvang og I-Costa.

Føllfest
Men årets mest populære enkeltbegivenhet for hoppeeierne var allikevel Føllfestivalen arrangert av  Bråten Gård og JJ Horses. Her stilte over 60 føll i forskjellige avkomsklasser. Vinnerføllene ble Roxanne e. JJ RayBan/Depardieu og Solbakkens Dragonheart e. Heartbeat/Carolus I. Superlativene satt løst hos dommer Poul Graugaard i beskrivelsen av begge føllene.

Unghest-VM
For første gang sendte Norsk Varmblod to norskoppdrettede og NV-kårede hingster til Unghest-VM i Verden i Tyskland. De to fem år gamle hingstene Tobajo Pik Disney og Myrstads Armani gjorde begge god figur i forkant av mesterskapet, men kom dessverre aldri til start grunnet halthet. Bergerac, en norskkåret hannoveranerhingst etter Bellissimo M, endte på en 14. plass i trøstefinalen.

Roger Frøyland og Myrstads Armani.

Bundeschampionatet
Captain Hook endte en god sesong på sprangbanen i Tyskland med deltakelse i Bundeschampionatet. Under rytter Verena Bölte ble det trøstefinale for Stutteri Ekras enøyde hingst. På dressursiden tok Bergerac en 10. plass i finalen.

Ønsker du å se et utvalg føll fra 2010-sesongen så ta en kikk på vårt føllgalleri. Husk også at ved å søke på en hest eller rytter i vårt søkefelt finner du alt vi har skrevet tidligere.

Da gjenstår det kun for oss å ønske alle et framgangsrikt nytt år – takk for året som har gått!

Be the first to comment

Legg inn en kommentar