Bedekningssesongen 2010

Dette innlegget ble publisert 19. september 2010 og innholdet kan være utdatert.

Slik har bedekningssesongen vært for noen av hingstestasjonene i Norge i år.

Bråten Gård og Stutteri ML har samarbeidet i år, og har fått totalt 63 hopper på Royal Olymp og Sir Cisco. Royal Olymp har hatt 35 hopper, og p.t. er 30 hopper undersøkt og 25 av disse drektige. Sir Cisco har hatt 28 hopper, hvor 22 er undersøkt – og 17 drektige. 17 av disse hoppenes avkom kan registreres i en varmblodsstambok – da fortrinnsvis Dansk Varmblod og Mecklenburg. Ut over det er det 7 ponnihopper for registrering som sportsponni i NPA, samt fire hopper hvis avkom vil bli Barock-pinto. Pintohingsten hadde ingen pintohopper i år.

Bråten Gård har i tilegg til disse to hingstene hatt 14 hopper på transport- og frossensæd, noe som gir en total på 77 hopper for Nina Karstensen.

RR Reierstad Ridehest har hatt sitt første år med mottak av hopper utenfra. Til sammen har veterinær Unn Reierstad hatt et 20-talls ridehesthopper, og med et drektighetsresultat på 90 % (registrert på 14-17 dager).

  • 57 % drektige på første innlegg, hvorav 33 % på frossen sæd
  • 25 % drektige på 2. forsøk
  • 6 % drektige på 3.-5. forsøk
  • 12 % ikke drektige, hvorav 50 % på frossen sæd

Sir Cisco, Cabachon, Roya Olymp, Odermus R, JJ Rayban, Happy Irco, Arko III, Stalypso og Stakkato Gold er hingstene som har vært brukt.

JJ Horses har hatt et rekordår i 2010. Totalt er 300 hopper bedekket ved stasjonen, hvor drøyt 100 er ridehesthopper. Heart-Ache BS og JJ Rayban har hver hatt 25 bedekninger, mens JJ Rayban har hatt totalt 70 bedekninger i Skandinavia. Samtlige bedekninger med JJ Rayban har resultert i drektighet. 20 av 25 Heart-Aches hopper er så langt drektige, men p.t. mangler det fortsatt drektighetskontroll på de siste hoppene.

I nord rapporterer Sissel Holtaas om en vanskelig sesong hvor det dårlige været kan ha spilt en rolle. Kermos White Talisman har hatt én hoppe med fersk sæd i sommer som er drektig, og har også bedekket en hoppe med frossen sæd i september ettersom frossensæden ikke var tilgjengelig før i midten av august.  Dyrlege Hege Hasvold har hatt 9 hopper i år på Hasvold Gård i Bardu. – Sett i forhold til alder, avlshistorikk, hold osv. på hoppene er jeg fornøyd med sesongen, resultatet er som en kunne vente. De hoppene som er drektige ble det på første inseminering, og ingen har så langt og som jeg vet om resorbert, forteller hun til Avlshest.no.

Vi tar gjerne imot flere betraktninger og tall for bedekningssesongen 2010. Send din informasjon til post@avlshest.no!

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*