Verdensrekorder imponerer ikke ASVH

Dette innlegget ble publisert 17. august 2010 og innholdet kan være utdatert.

Totilas er verdens beste dressurhest i øyeblikket.

Man skulle kanskje tro at Moorlands Totilas skulle gå litt lettere gjennom nåløyet – men den gang ei.

Svenske Tidningen Ridsport skrev i går om dressurdommeren og treneren Maria Carlsson som har en drektig hoppe med svært gode resultater fra Grand Prix-dressur. Beslutningen om å få et føll etter Totilas var derfor ikke vanskelig. Gleden ble imidlertid mindre av problemene med å få det kommende føllet til å bli registrert som SWB-oppdrett på grønne papirer.

– Jeg er nybegynner på avl- og registreringsproblematikken selv om jeg holder på med hester på et profesjonelt nivå, forteller Maria til Ridsport, men jeg kunne ikke fatte at dette skulle være så komplisert.

Ingen hingster slipper igjennom ASVH uten granskning. Fra ASVH fikk Maria vite at det kreves veterinærattest og røntgenbilder for at Totilas skal kunne vurderes for såkalt «pappersgodkännande» som er vanlig for kjente hingster. Den hollandske avlsorganisasjonen KWPN kom til Marias unnsetning og sendte attest til ASVH om røntgen- og helsestatus på Totilas. Men det holdt ikke for ASVH som krever orginaler.

– Jeg som dressurdommer forstår at reglene må følges, men jeg er bare en enkelt hoppeeier som vil kunne registrere føllet mitt i ASVH, sier Maria.

Hun er ikke alene i denne situasjonen. Flere hoppeeiere har drektige hopper med Totilas, men de fleste står foran de samme bekymringene med den kommende registreringen. – Nå er jeg ved veis ende. Min svenske meritterte hoppe er drektig med verdens beste dressurhest, men kan ikke få et svensk pass til føllet, konstaterer hun, hvor merkelig kjennes ikke det?

– Vi har ikke behandlet saken ennå ettersom det mangler attester, men det er jo ingen diskusjon om godkjenning uten at vår veterinær Malena Behring skal tittet på bildene, noe som alltid gjøres. Alle søknader om sædimport skal være komplett dokumenterte med attest og røntgenbilder. Hingsteansvarlig Elisabeth Ernblad er tilbake fra ferien og kommer til å kontakte KWPN for å få hjelp med å få frem det som savnes i søknaden, sier Christina Olsson fra AVN og legger til at det selvsagt er spennende med kommende Totilas-føll.

Kilde: Tidningen Ridsport

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*