Norske kriterier for Unghest-VM

Dette innlegget ble publisert 15. juni 2010 og innholdet kan være utdatert.

Kvalifiseringen er i gang for årets høydepunkt for unghestene. Ønsker du at din hest skal representere Norge i Unghest-VM kan det allerede være for sent.

Norsk Varmblod presiserer også særlig i år at hester stambokført i NV prioriteres foran utenlandske hester, såfremt de ellers oppfyller resultatkrav.

– Norsk Varmblods ambisjon er selvfølgelig at vi på sikt kun skal være representert med egen avl, førstegangsregistrert i NV. Utviklingen i norsk ridehest avl viser at dette er realistiske målsettinger, men som også avhenger av bevisste valg hos den enkelte oppdretter da flere konkurrerende avlsforbund forsøker å få fotfeste her hjemme, med det formål å overtale til å ”flytte” ridehesteavl over i utenlandsk regi, skriver NV på sin nettside.

Utspillet kan sees som et svar på hvordan det i fjor for første gang ble arrangert en privat Dansk Varmblods hoppekåring på norsk jord og at Mecklenburgforbundet planlegger det samme nå i år. I tillegg har flere sentrale avlsaktører gått ut og tilbudt hjelp med registrering i utenlandske forbund.

VM for avlsforbund
Unghest-VM er en konkurranse mellom de forskjellige avlsforbundene og arrangeres for sprang, dressur og feltrittshester. Norge har vært representert på både sprang- og dressursiden i mange år, men stort sett på hester førstegangsregistrert i andre forbund. Selve poenget med Unghest-VM er at det skal være en konkurranse mellom avlsforbundene. Under fjorårets dressurfinaler var alle de store forbundene representert kun med egenoppdrettede hester, mens det i sprangen og feltritten var en større miks av hester fra forskjellige forbund. Hvis en hest er stambokført i en annen stambok enn den den representerer så skal eier og rytter være fra representasjonslandet.

Mange sprangekvipasjer
For spranghestene foregår unghest-VM i Zangersheide i Belgia og det er klasser for 5, 6 og 7 år gamle hester, i tillegg til Sires of the World-konkurransen for 8 år gamle og eldre hingster. I fjor sendte Norge tilslutt 11 ekvipasjer til Lanaken, hvorav ingen var norskoppdrettede.

Beste norske ekvipasje i fjor ble Stein Endresen og den tyskoppdrettede holsteinerhingsten Cabachon etter Casall/Concerto II som tok med seg en 9. plass i finalen for 5-åringene.

For spranghestene er det 30. juli som er årets frist for å melde interesse. Norges Rytterforbund (NRYF) melder at kun ekvipasjer som en innmeldt skriftlig vil bli vurdert, og informasjon om avstamning og beste resultater i 2010 må være inkludert. Selve vurderingen vil bli foretatt av landslagssjef Marit Stranden, NRYFs unghesttrenere Lars Rasmussen og GU-S representanter Nina Braaten og Nina Rasmussen.

NRYF skriver på sin nettside at uttak skjer den 16. august med nominering 2 for sikker plass og 2 for venteliste/ reserver i de forskjellige aldersgrupper.

Kriterier for uttak sprang:
– Norge får 2 plasser i hver aldersbestemte klasse (5, 6 og 7 års). (Det er mulighet for å søke om flere).
– Man streber etter å plukke ut hester av internasjonalt format og som man anser for å kunne prestere i et slikt mesterskap og i fremtiden.
– Hester må være faktisk alder uavhengig av avbrudd pga avl.
– Rytter må ha større internasjonal erfaring og ha ridd hesten i uttaksperioden.
– 5- åringene blir vurdert i 1,20 klasser.
– 6 -åringer blir vurdert i 1,30 og man ønsker/krever at disse har noe internasjonal erfaring.
– 7-åringer blir vurdert i 1,40  og må ha internasjonal erfaring og resultater.
– Uttaket baseres på resultater og på skjønn av hestens potensiale og format.
– Ved likevurderinger av sportslige prestasjoner vil norskfødte og norskkårede hester prioriteres.

dsc_7724willkommen

Kriterier for uttak dressur
Unghest-VM i dressur arrangeres i begynnelsen av august i Verden i Tyskland. Konkurransen finner sted på anlegget til Hannoveranerforbundet og det er klasser for 5 og 6 år gamle hester.

For de norske dressurhestene har fristen for å melde sin interesse til Norsk Varmblod allerede gått ut. NV oppgir følgende kriterier for deltagelse:

– Hesten må være stambokført i Norsk Varmblod og være registrert i NRYF
– Eier av hesten må være medlem av Norsk Varmblod
– Rytter må ha løst rytterlisens i NRYF
– Hesten må ha oppnådd minimum 75 % (7,5) på to kvalifiseringsstevner i Norge eller utlandet i sin respektive FEI klasse før deltakelse ved Uttaksstevne.
– Hesten må ha oppnådd minimum 75 % ( 7,5) i sin respektive FEI klasse på et stevne i utlandet. Det ene stevnet i Norge kan erstattes med den siste inviterte samlingen i Norge.
– Hester som har tilhørighet i utlandet men ønsker å representere Norge i unghest VM må ha oppnådd minimum 75% (7,5) på to kvalifiseringsstevner i sin respektive FEI-klasse. Starte minimum et kvalifiseringsstevne i sin respektive FEI-klasse i Norge med et minimum resultat på 75% (7,5) eller delta på den siste inviterte samlingen i Norge.
– Alle aktuelle kandidater til Unghest-VM 2010 skal delta på obligatorisk uttaksstevne i Norge der ekvipasjene blir vurdert av bedømmelseskomité med påfølgende utvelgelse av representanter.
– Uttaksstevnet blir på Linnesvollen Hestesportsanlegg i Lier 2.-4. juli under Nordisk i dressur med en innledende klasse 1. dag og finaleprogrammet 2. dag for de respektive årganger.

Forhindret fra å reise
I fjor tok unghesttrener Thomas D. Larsen ut kun en ekvipasje for Norge. Men Camilla Erlandsen og Athos måtte dessverre trekke seg grunnet en skade.

Norske Isabel Bache ble derimot tatt ut i Tyskland på den norskkårede hannoveranerhingsten Bergerac. Ekvipasjen representerte Tyskland i 5-årsklassen og tok en 11. plass i trøstefinalen.

Feltritt
Unghest-VM for feltrittshester finner sted i Lion d’Angers i Frankrike i oktober hvert  år. Norge har ikke hatt noen deltagende ekvipasjer i senere år.

Interesserte må melde hest/ rytter til nina@rytter.no innen 30. juli 2010.

– Meldingen må inneholde avstammingsopplysninger og beste resultater i 2010.

– Kun innmeldte ekvipasjer med skriftlige opplysninger blir vurdert.

Kriterier for uttak:

– Norge får 2 plasser i hver aldersbestemte klasse (5, 6 og 7 års). (Søker om fler).

– Man streber etter å plukke ut hester av internasjonalt format og som man anser for å

kunne prestere i et slikt mesterskap og i fremtiden.

– Hester må være faktisk alder uavhengig av avbrudd pga avl.

– Rytter må ha større internasjonal erfaring og ha ridd hesten i uttaksperioden.

– 5- åringene blir vurdert i 1,20 klasser.

– 6 -åringer blir vurdert i 1,30 og man ønsker/krever at disse har noe internasjonal erfaring.

– 7-åringer blir vurdert i 1,40 og må ha internasjonal erfaring og resultater.

– Uttaket baseres på resultater og på skjønn av hestens potensiale og format.

– Ved likevurderinger av sportslige prestasjoner vil norskfødte og norsk kårede hester

prioriteres.

Uttak skjer 16/8 med nominering 2 for sikker plass og 2 for venteliste/ reserver i de

forskjellige aldersgrupper.

Uttaket vurderes av landslagssjef Marit Stranden, Nryf`s unghesttrenere Lars Rasmussen,

GU-S representanter Nina Braaten og Nina Rasmussen.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*