– Avl handler ikke om flaks

Dette innlegget ble publisert 6. mars 2010 og innholdet kan være utdatert.

Tidligere topp i ASVH mener det kanskje er like bra å legge ned svenske «Bruksprovet».

Ingen 4-årig spranghingst ble godkjent i ASVH i fjor. Og i år ble heller ingen 3-åring vurdert god nok.

Peter Ljungerantz, tidligere styreleder i ASVH og nå nestleder og avlsansvarlig i Hopphästklubben, er bekymret. Han uttaler til Sporthästen.se at svensk avl må bli mer profesjonell. – Det er kanskje, som Jana Wannius sier, like bra å legge ned den svenske «Bruksprovet».

– I land som Holland og Tyskland fødes det enorme mengder hester. Utvalget blir et helt annet. Bare en liten prosent blir riktige topphester.

Hoppens betydning er også et annet spørsmål. Ljungcrantz mener at Sverige holder på å miste mye kunnskap når det gjelder å velge ut avlshopper og så rett hingst å bedekke dem med. Altfor mange velger hingst utifra øyet – eller med hjertet.

– Klart man kan ha flaks og få et eller flere virkelig bra individer. Men det er ikke det som er avl i lengden. Å avle på hester er i prinsipp ikke annerledes enn å avle på griser eller kyr. Det er ikke så mange igjen som forstår hvilke linjer og gener som passer sammen. Hoppemateriellet rekker heller ikke til. Det må være riktig bra hopper i alle ledd. Det er nok med ett ledd som har dårligere gener som føres videre og ødelegger alt.

Peter Ljungcrantz anser at svensk avl må bli langt mer forretningsdyktig for å kunne hevde seg. – Store oppdrettere i Holland og Tyskland ser på hestene som produkter – og det er ikke noe som hestene lider under. Tvertimot har de som oftest et godt hesteliv i store flokker.

– ASVH må kanskje tenke seg om når det gjelder hvilken type oppdrettere Sverige trenger, avslutter Peter.

Kilde: Sporthästen.se

Avlshest.no kommer tilbake med en fyldig sak om Bruksprovet 2010 i ASVH.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*