Kanskje i 2010?

En av eierene til årets dressurkomet Totilas forteller nå litt om planene for hingstens avlskarriere.

I et intervju med Dressage News forteller Keex Visser som sammen med sin kone eier Moorlands Stables at hingsten muligens vil bli tilgjengelig for avl etter VM i Kentucky neste år og garantert etter OL i London i 2012.

Den ni år gamle hingsten etter Gribaldi satte ny verdensrekord med sin rytter Edward Gal i sommer for så å slå den igjen. Under World Cup-stevnet i London rett før jul oppnådde han 92,3 prosent. Dette har ledet til stor interesse fra hele verden for å bruke hingsten som avlsmateriale.

Visser sier at folk kan være sikre på at han vil bli satt i avlen etter OL i 2012, men at de fortsatt vurderer hvorvidt de skal gjøre det allerede etter Kentucky.

– Vi kan gjøre det i ett år og så sakte bygge opp til OL igjen… hvis vi ser at hesten er lett å håndtere fordi det er Edward gjør det og hvis Totilas har staminaen og styrken til sin far – som er veldig frisk og sterk – og det ser ut som om han er i stand til å holde det gående lenge, sier Keex Visser til Dressage News.

Men han understreker at å avle og konkurrere samtidig er veldig tøft for hesten og at kombinasjonen vil gå utover begge deler.

– Vi må være realistiske hvis vi vil sette hesten i avlen, vi må da ta han ut av konkurranse en stund for så å gi han tid til å slappe av, sier Visser.

Han forteller også at grunnen til at hesten ikke har vært avlet på så langt er at de ikke ønsker at han skal forandre karakter.

Godkjent!
Det var etter hans sportslige prestasjoner i sommer at KWPN bestemte seg for å godkjenne den ikke-kårede hingsten for avl. Under EM i England ble det annonsert at avlsorganisasjonen ønsket den 9 år gamle hingsten velkommen i sin stambok.

Men så langt har det altså ikke blitt hentet noe sæd fra hingsten.Visser forteller at han ukentlig diskuterer med sin kone og Edward om de burde ha noe i bakhånd i tilfelle noe skulle skje med hingsten.

– Det viktigste for oss er at han er slik en spesiell hest når han konkurrerer. Jeg kan si at vi er litt redde for at han vil forandre karakter. Hvem vet? Kanskje kunne han prestere enda bedre? spør Visser i intervjuet.

Klar plan
Planen for den unge hingsten er at han ikke skal delta i mer enn 12 konkurranser i året og hovedmålene for 2010 er World Cup finalen på hjemmebane i s’Hertogenbosch i mars og selvfølgelig VM i Kentucky i september.

– Hvert steg vi tar, hver konkurranse vi deltar i, må bygge mot disse to høydepunktene neste år, sier Visser.

– VM er bare hvert fjerde år og alle som kan konkurrere ønsker å være med.

Så selv om det er store penger å tjene på å sette hingsten alle snakker om inn i avlen ser det ut til at hoppeeierene må smøre seg med tålmodighet. I beste fall til etter VM neste år og i verste fall til 2012.

Totilas og hans rytter Edward Gal under EM tidligere i år.

Be the first to comment

Legg inn en kommentar