Hestemarkedet i utakt

I følge Karen Hennessy drømmer mange oppdrettere om å avle en toppklasse spranghest, men få lykkes dessverre. Oppdretterne sikter for høyt og forsøker å avle en elitehest, mens majoriteten av kjøperne er hobbyryttere som prioriterer sunnhet og temperament, skriver Landbrukets Affärstidning etter hestekonferansen EU Equus 2009.

I skyggen av finanskrisen har omsetningen av hest også fått lide.

Under EU Equus 2009, en hestekonferanse arrangert i Uppsala forrige uke, ble det både presentert tallmateriale på hestesalg og teorier om hvorfor mange oppdrettere nå sliter.

– Om man spør hva de vil produsere svarer 95 prosent at de helst skulle avle en topphest innen sprangridning. De glemmer hva som skjer når de ikke lykkes, sa forsker Karen Henessy fra University College Dublin ifølge ATL.

Hun mener problemet kommer av at det er svært få som klarer å få frem en hest som går helt til toppen og at de hestene som ikke når helt opp ikke passer til den store gruppen med hobbyryttere. Ifølge Hennessy er god helse og godt temperament det viktigste for hobbyryttere innen alle disipliner.

Fokuser på temperament
– Om du ikke har det rette genetiske materialet for å avle topphester bør du heller fokusere på temperament, ellers står du der med ingenting, sa Hennessey under sitt innlegg.

Men samtidig tyder både salgstall og bedekningstall på at det som selger best er kvalitetshester. Belgiske Steven Janssen som representerer Interstallion-prosjektet viste i sitt innlegg at pilene i år pekte nedover for antall bedekninger for sportshester i de åtte største hestelandene innen EU. Hans tall viste at nesten 9.000 færre hopper ble bedekket i år i forhold til 2008, hvilket er en nedgang totalt på 8 prosent.

– Jeg tror mange små oppdrettere har brent seg på å investere mye penger i sæd og nå står igjen med usolgte avkom, sa Steven Janssen i sitt innlegg.

2 Comments on Hestemarkedet i utakt

  1. dette er så rett så rett. ett annet problem er at folkvil gjerne ha en god hest, men de vil ikke betale for det. så selv om man avler kvalitet vil de ikke betale for det. dessverre for avlere. MVH s

  2. Endelig! De fleste som rir er nå engang “små” jenter – uten noen kjempe erfaring. Mye av det som er avlet på idag er hester for proff ryttere. De snille veloppdragne “jente – hestene” blir ikke sett på premieringer fordi at de mangler “preg”. Ridehester blir nå engang avlet for å kunne rides på!

Legg inn en kommentar