Årets 3-års hopper 2009

Piri Piri e. Blue Hors Don Romantic/Davignon er oppdrettet av Cecilie Kilde. Beste 3-årshoppe med dressurbetont avstamning i Norsk Varmblod i år ble Piri Piri, mens Engas Naranja ble beste på sprangsiden.

Selv om det kun var disse to hoppene som fant veien til Linnesvollen for å delta på eliteskuet var det ingenting i veien med kvaliteten. Begge kvalifiserte seg på de regionale skuene tidligere i sommer med indeks på over 9.

3-årstest dressur
Blue Hors Don Romantic-datteren Piri Piri som har Davignon på morssiden er oppdrettet av Cecilie Kilde. Som eneste 3 år gamle dressurbetonte hoppe ble hun vist både i hånd og under sal  på Linnesvollen. Rytter var Siri Anne Flagtvedt.

Hun kvalifiserte seg til Eliteskuet på region 1s utstilling på Tune i august med overbevisende karakterer. Dommerne ga da hoppa 9-tall for alle tre gangartene i tillegg til ridbarhet/prestasjon, hvilket ga en gangartsindeks på 9. For eksteriør fikk hun karakterene 8,5 – 8 – 7 – 8 – 8 – 7 og 8.

Engas Naranja e. Casir Ask/Calato3-årstest sprang
Engas Naranja som vant 3-årstesten på Kongsberg i august stilte til 3-års test i sprang.

Hoppa etter Casir Ask/Calato er oppdrettet av Kady Besseberg.

Under skuet på Stall-K tidligere i sommer fikk hun karakterene 9 i teknikk, 9 i kapasitet, 9 i galopp og 9,5 i ridbarhet/prestasjon og ble en suveren vinner med sprangindeks på 9,2.

1 Comment on Årets 3-års hopper 2009

 1. Gratulerer til Kady Besseberg og Cecilie Kilde for “Beste 3-åringer” på Norsk Varmblods Eliteskue 2009. Det er morro å se at vi kan avle så flotte hester i Norge. Ønsker dere lykke til i fremtiden!

  Ellers må jeg si at det er trist å lese NV’s retningslinjer for uttak av 3- og 4-åringer til Eliteskue, noe som spesielt ser ut til å få konsekvenser i sprang. Alle unghestene blir stilt i forskjellige klasser på regionale kvalifiseringer, hvor Klasse I (høyeste nivå) også gir “billett” til Eliteskue. I tillegg er klasseinndelingen svært viktig da de regionale utstillingene er stambokmeritterende og derfor avgjørende for hvilken status individet får i NV’s stambok. Dette skal også kunne danne grunnlaget for avlsindekser på hingster og hopper, et utrolig viktig virkemiddel i vårt avlsarbeid på sikt. Hvis ikke Norsk Varmblod revurderer disse retningslinjene kommer det også, som vi fikk se i år, til å bli “tynt i rekkene” på Eliteskue i tiden fremover.

  Med andre ord er konsekvensene av regelverket følgende:
  Eksteriørindeks (helhetskarakter) blir i praksis en avgjørende faktor, spesielt for de beste spranghestene, noe vi eksempelvis fikk erfare på regional 3-års test i Østfold i år. De tre beste 3-åringene som utmerket seg med gode sprangegenskaper fikk IKKE “billett” til Eliteskue pga for lav eksteriørindeks. Eksempelvis fikk vinneren 8,7 i sprangindeks (8,5 – 8,5 – 8,5 – 9), men 7,5 i eksteriørindeks. For å komme i Klasse I og videre til Eliteskue er kravet til sistnevnte karakter minst 8.

  Her er et annet interessant eksempel på hva konsekvensen av NV’s avlsplan kan bli:
  En 3-åring som hopper til 10 i karakter, men får 7,5 i eksteriørindeks, blir IKKE kvalifisert til Eliteskue, og heller ikke registrert i Klasse I i NV’s stambok. På tross av dette kan den vinne 3-årstesten.
  Nr. 2 på samme 3-års test som hopper til 7,5 og får en eksteriørindeks på 8 vil bli kvalifisert til Eliteskue og stilt i Klasse I !!

  Kan det forstås på noen annen måte enn at Norsk Varmblod ønsker noe helt annet med sin sprangavl enn mange andre avlsforbund som har lykkes på dette området? Bør ikke gode bruksegenskaper bety mer enn et godt eksteriør? Dersom NV fortsatt ønsker å “tviholde” på en slik avlspolitikk er jeg redd det får svært negative konsekvenser på sikt. I tillegg vil det hvile et enormt ansvar på eksteriørdommerne i tiden fremover. Det bør også i utdannelsen av disse dommerne fokuseres mer på hvordan et funksjonelt eksteriør hos en spranghest virkelig skal være.

  Håper NV snart begynner å ta saken på alvor. Jeg har tidligere satt dette tema på agendaen for diskusjon i NV flere ganger.

  Mvh Nina Karstensen, Bråten Gård

Legg inn en kommentar