Tidenes føllfest

Dette innlegget ble publisert 31. juli 2009 og innholdet kan være utdatert.

Føllfestivalen samlet rekordmange ridehestføll og ble en eneste stor fest for hoppeeierne.

JJ Horses og Bråten Gård inviterte torsdag til føllfestival hvor de som hadde brukt de to stasjonenes hingster i 2008 kjempet om pengepremier og bedekningsrettigheter.

Det var fem avkomsklasser for hingstene JJ Horses og Bråten Gård selv hadde stående i 2008-sesongen. Det var Cicero van T&L, Kingsland SM, JJ Louis Vuitton, Tobajo Picez og White Talisman. I tillegg var det to egne klasser for de som har brukt sprang- og dressurbetonte importhingster gjennom de to hingstestasjonene.

Dommer for dagen var danske Poul Graugaard. Hingsteeierne stilte med pengepremier og bedekningsrettigheter til vinnerne til en verdi av 100.000 kroner.

Kingsland SM
Hingsteføllet Excodos e. Kingsland SM. Dagens første klasse startet allerede klokken åtte på grunn av den rekordstore deltakerlisten og de som hadde tatt turen tidlig fikk se fem føll etter hingsten Kingsland SM. Kingsland SM er en syv år gammel Brandenburgerhingst etter Kolibri/Julio Marinèr og eies av Dag Ove Kingsrød.

Vinneren av denne klassen ble katalog nummer 1, hingsteføllet Excodos, som har Quidam de Revel som morfar. Poul Graugaard ga karakterene 9 for type og hode/hals/kropp, 8 for ben, 6 for travet og 7 for skritt og galopp. I helhet fikk føllet som er oppdrettet av Roy Kingsrød karakteren 8.

Nummer to og tre i en klasse dominert av familien Kingsrøds eget oppdrett ble en udøpt hoppe med Concorde på morssiden og et hoppeføll med Lancer II som morfar. De to fikk karakteren 8 for sin galopp og i helhet. Begge er oppdrettet av Dag Ove Kingsrød.

Tobajo Picez
Neste klasse var for føll etter Tormod Bakke Johnsens spranghingst Tobajo Picez. Tobajo Picez er etter Cortez/Pik Trumph og var representert med 9 føll.

Dagens beste ble hoppeføllet EKs Copy IV Me. Hun er oppdrettet av Eva Kindahl og er etter hennes hoppe Beautiful e. Bernstein. EKs Copy IV Me ble belønnet med 9 for type, hode/hals/kropp og 8 for ben. For gangartene fikk hun 9 for skritt og trav og 8 på galoppen. I helhet fikk hun også 9 og det holdt til seieren foran hingsteføllet Tobajo Pik Disney II.

Tobajo Pik Disney II er helbroren til den kårede hingsten Tobajo Pik Disney og er også oppdrettet av Tobajo Sporthorses. Dressurrytter Trude Hestengen kjøpte det snart tre måneder gamle føllet i forrige uke. Hun rir også hans helbror.

Tobajo Pik Disney II fikk 9 for type, trav og helhet og 8 for resten. Nummer tre i klassen ble Tobajo Piri Piri, et hingsteføll med Come Back II på morssiden.

Eva Kindahls hoppeføll Copy IV Me vant Tobajo Picez-klassen.

Sagatun's Cartwright e. Cicero van T&L er oppdrettet av Camilla Halvorsen. Cicero van T&L
Dagens tredje klasse var for føll etter Cicero van T&L. Denne hingsten etter Equeste Carnute/Heartbreaker eies av Yvonne Stubberud og ble kåret i Norsk Varmblod i 2005. Ti føll stilte i denne klassen.

Beste føll ble katalog nummer 29, hingsteføllet Sagatun’s Cartwright. Føllet er oppdrettet av Camilla Halvorsen og har Falstaff 474 som morfar. Han fikk 8 for type, 9 for hode/hals/kropp og 8 for ben. For gangartene fikk han 8 for skritt og trav og 7 for sin galopp for dagen.

Endel av galoppkarakterene ble preget av at baneforholdene i regnværet etter hvert var langt fra optimale.

Nummer to ble Lerens Signorelli. Dette hoppeføllet har Animo som morfar og er oppdrettet av Cathinka Leren. Hun fikk 8 for type, trav og helhet.

Tredjeplassen gikk til dagens yngste deltaker, et kun 4 dager gammelt hingsteføll. Den lille krabaten hadde en spesiell lys farge i likhet med sin morfar Löjtnantshjärta. Poul Graugaard understreket at det var litt vanskelig å dømme et så ungt føll, men han likte det han så og ga 9 for type og 8 for trav og galopp.

Importhingster
Hoppeføllet Cornoba Cocles Z ble nummer 2. Det var så en egen klasse for importerte hingster med sprangbetont avstamning.

Her ble vinneren Nina Karsensen og Christian Anfinnsen Øiens udøpte hoppeføll etter Indoctro/Voltaire. Hun fikk 9 for type, hode/hals/kropp og 8 for ben. For gangarter fikk hun 7 for skritt, 8 for trav og 9 for galopp. I helhet fikk hun 8.

Nummer to ble katalog nummer 39, hoppeføllet Cornoba Cocles Z etter Cornet Obolensky/Centurion Montfort. Hun er oppdrettet av familien Hagen Aaberg og fikk 9 på type og helhet. Tredjeplassen gikk til Cornaud Z, et hingsteføll også etter Cornet Obolensky som også er oppdrettet av familien Hagen Aaberg.

JJ Louis Vuitton
Etter lunsj var det tid for de dressurbetonte føllene. Den første klassen var for føll etter JJ Horses egen JJ Louis Vuitton. Denne Lauries Crusador-sønnen var den mest brukte hingsten i Norge i fjor med 34 bedekninger og hele 21 føll deltok i denne klassen som var dagens største.

Vinneren i denne klassen ble hingsteføllet Leroy. Leroy er etter Kristin Andresens Depardieu-hoppe Vanilla og fikk 9 på type, mens han for sine tre meget gode gangarter fikk 8 for skritt og 9 for trav og galopp. For helhet ble han også belønnet med karakteren 9.

Nummer to ble katalog nummer 66, Sirius. Dette hingsteføllet har Bernstein på morssiden og er oppdrettet av Guro Dragsund. Han fikk også flere 9-tall, blant annet for type, trav og helhet. Tredjeplassen tok JJ Lacoste, et hoppeføll oppdrettet av JJ Horses, på deres hoppe JJ Saga e. Sandro Hit.

Hingsteføllet Sirius, oppdrettet av Guro Dragsjø ble nummer 2 i klassen for Louis Vuitton-føllene.

White Talisman
Dagens siste avkomsklasse var for føll etter hingsten White Talisman.Denne Weltmeyer/Hill Hawk xx-sønnen hadde virket i dansk avl i en del år før Sissel Holtaas og Laila Myrhaug kjøpte han til Norge.

DSC_6865SzeWilhelminaHan var også en av de mest brukte hingstene i Norge i fjor og stod på stasjon hos Bråten Gård. Han fikk 28 bedekninger i 2008, men kun 5 føll hadde tatt veien til Jørgentvedt Gård for å konkurrere om penger og bedekningsrettigheter.

Best av disse ble Sze Wilhelmina, et hoppeføll med Ogar på morssiden som er oppdrettet av Anne-Grethe Mækelæ Olsen. Hun fikk karakteren 8 for type, hode/hals/kropp, ben og helhet. For gangarter fikk hun 7 for skritt, 8 for trav og 7 for galopp.

Andreplassen gikk til Toftebergs Waldemar. Dette hingsteføllet er oppdrettet av Mariann Sælid og har Walt Disney som morfar. Nummer tre ble Lago’s Don Tolado som har Goldmine xx som morfar. Han er oppdrettet av Siv Malin Johannessen.

Dressurbetont import
Helt tilslutt var det en klasse for dressurbetonte importhingster. Klassen hadde ti startende og det var Blue Hors-hingsten Don Schufro som var representert med flest avkom. Han hadde 4 føll med, mens det var 3 med Sandro Hit-blod i årene gjennom hingsten selv og hans to sønner San Remo og Scolari.

Og det ble Scolari-sønnen JJ Solino som stakk av med seieren etter å ha fått 9 for type, hode/hals/kropp og trav. Ellers fikk han 8-tall. Han er oppdrettet av JJ Horses og har Davignon som morfar.

JJ Solino e. Scolari/Davignon vant klassen for dressurbetonte importerte hingster.

Nummer to her ble Christine Øyes hingsteføll Don Bofero. Don Bofero er etter hennes Bolero-hoppe Klosterhedens Bofetti og Blue Hors Don Schufro.

Lærerik dag
Dommer Poul Graugaard understreket nytten av å se mange føll etter samme hingst sammen.

Poul Graugaard hadde nok en gang tatt turen til Norge for å dømme. – Da har en mulighet til å se hvilke hopper som passer til hingsten, sa Graugaard som også utnevnte dagens beste sprangføll og beste gangartsføll.

Det ble et udøpt hoppeføll etter Indoctro/Voltaire oppdrettet av Nina Karsensen og Christian Anfinnsen Øien som tok sprangtittelen, mens Kristin Andresens hingsteføll etter JJ Louis Vuitton/Depardieu ble dagens gangartsføll.

Arrangørene hadde full kontroll på alt -bortsett fra det lunefulle norske sommerværet. Etter en litt våt start var det opphold under de fleste klassene. Først under den siste klassen åpnet himmelen seg fullstendig over Mysen.

Nina Karsensen fra Bråten Gård fungerte som speaker og holdt tilskuerne informert om avstamning, oppdrettere og eventuelle suksessfulle hel- og halvsøsken.

Avlshest.no vil legge ut fyldige bildegallerier fra alle klassene i løpet av helgen. Følg med!

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Føllfestivalen 2010 dekkes av Tidningen Ridsport/Sverige! | RR Reierstad Ridehest
  2. Også svenske ” Equipage” dekker Føllfestivalen  | RR Reierstad Ridehest

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*