Sterk morsfølelse

Luigi med sin nye mor Alexis Damgaard. (Foto: Privat)Tre uker gammel mistet lille Luigi moren sin. Etter trøbbel med den opprinnelige ammen, trådde elitehoppen Alexis Damgaard støttende til. Hun har gått sånn opp i oppgaven at hun til og med har begynt å produsere melk til han.

Hingsteføllet Luigi etter Figaro mistet sin mor Grease etter at hun fikk kolikk og døde. Etter mye om og men ble det funnet en amme til han, men det skulle vise seg å ikke være så lett.

– Det ble arrangert slik at ammen kom på stallen til lille Luigi. Hun hadde mistet sitt føll for ca. 8 dager siden. Eieren til Luigi, Tone Kvæken, pustet lettet ut etter å ha funnet amme, men enkelt skulle det ikke bli. Den nye ammen ville ikke godta noe nytt barn. Så hun bet og sparket han og det kunne jo bare ikke fortsette. Så kom redningen i form av en gammel tante, forteller Lillian Strand fra Stutteri ML.  Hun trådde støttende til og leverte sin elitehoppe Alexis Damgaard til stallen, for som hun sier man kan jo alltids flaske opp et føll, men de bør ha en hest til å ta oppdragelsen.

Alexis Damgaard er en erfaren gammel dame på 23 år, med 11 føll i bagasjen. Det var jo usikkert om det kom til å fungere, men Lillian var helt sikker på at hoppa ville ta på seg oppgaven med å oppdra lille Luigi. Og det skulle vise seg at hun hadde helt rett.

– Alexis og lille Luigi ble satt sammen og for dem begge var det omtrent kjærlighet ved første øyekast. Når Luigi forstod at hun ikke skulle verken bite eller sparke. Plutselig etter et par dager så man lille Luigi die på Alexis Damgaard. Noe vi syntes var litt rart for hun hadde jo ingen melk. Hun hadde jo ikke ammet noe føll siden september 2008. Stalljentene sa at Alexis hadde fått melk, forteller Lillian som i likhet med veterinæren var skeptisk til om det var mulig.

De tok så kontakt med veterinærhøyskolen for å finne ut om dette kunne være ordentlig melk og ikke bare “vann”.

– Vi fikk beskjed om at det var ordenlig vare, men man kan ikke si med sikkerhet hvor stor hennes produksjon vil kunne bli. Så nå har da gamle tante Alexis Damgaard blitt en amme. Luigi blir flasket opp i tillegg slik at man er sikker på at han skal få i seg nok. Kosen og tryggheten har han fått takket være elitehoppen Alexis Damgaard, forteller Lillian og legger til at nå håper bare Stutteri-ML at Alexis Damgaard skal bli drektig med deres hingst Royal Olymp, og at hun vil nedkomme med et sunt og friskt føll i 2010.

Luigi hilser på en av de andre hestene på stallen, med sin nye mor støttende i bakgrunnen. (Foto: Privat)

Be the first to comment

Legg inn en kommentar