Laurin døde i helgen

Laurin hjemme på gården. (Foto: Privat)Elitehingsten Laurin ble 24 år gammel. Han etterlater seg avkom som har markert seg i både sprang, dressur og feltritt.

Vi er meget ydmyke og stolte over å ha hatt en slik hingst, sier Turid Hammer og Per Martens.

Holsteinerhingsten Laurin har de siste 12 årene vært en av de mest brukte hingstene i norsk avl. Per 2007 har han 134 registrerte bedekninger i Norge og 54 norskregistrerte avkom.

Men før han kom til Norge hadde han allerede en betydelig avlskarriere bak seg og hadde produsert flere sprang- og dressurhester som har markert seg internasjonalt.

Ladalco-sønnen Laurin ble oppdrettet av Hartwig Schmidt i Tyskland. Moren Ibylle var etter Moltke I/Ramzez x. Han ble så kåret i Holsteinerforbundet i 1987 hvor han ble seiershingst. Han gjennomførte og bestod så sin materialeprøve i Tyskland.

Sprang og dressur
De ti årene han stod i Tyskland fikk han 71 avkom. Hele 16 av disse har seire og plasseringer i vanskelige klasser. De to mest kjente av disse er Gestion IQ og Sandstone Laurin.

Laurin-sønnen Gestion IQ ble på slutten av 1990-tallet konkurrert internasjonalt av Anky van Grunsven på Grand Prix-nivå. Hingsten Sandstone Laurin som ble ridd av amerikanske Gabriella Salick har plasseringer i World Cup-klasser i sprang i både Europa, Canada og USA. Paret kom med på det amerikanske World Cup-laget i 2001, men ble så satt tilbake av en alvorlig skade. Men utrolig nok kom han sterkt tilbake og vant i ettertid klasser på Grand Prix-nivå.

Et annet Laurin-avkom, Louis de Funes, gikk først vanskelig hoppning og ble deretter omskolert og gikk vanskelige klasser dressur.

Selv gikk Laurin også hoppning opp til Grand Prix-nivå internasjonalt. Basert på avkomsprestasjoner lå han rankert som nummer 87 på WBFSHs verdensranking for avlshingster i 2003/2004. Han lå i flere år inne blant de 100 beste.

Til Norge
Per Martens kjøpte Laurin fra Tyskland i januar 1997. Samme år ble han kåret i Norsk Varmblod og nøyaktig 10 år senere ble han utnevnt til Elitehingst. Tanken bak kjøpet var å finne en hingst som ville matche Pers fullblodshoppe You You.

Og det gjorde Laurin til gangs. Av de 11 avkommene You You fikk var hele 6 etter Laurin. Av disse har flere utmerket seg i sporten. Ekras Lou Lou har flere ganger vært norgesmester i feltritt med sin rytter Tonje Reiten og har plasseringer internasjonalt. Hingsten Ekras Last Edition vant Breeders som seksåring og ble kåret i Norsk Varmblod i 2007.

Turid og Per har dessuten tre unge hopper etter Laurin og You You som ikke har begynt sin sportskarriere enda. Andre norskavlede avkom etter Laurin som har utmerket seg er blant annet Mr Gilbert, Tobajo Amorino og Ekras Limited Edition.

Laurin ble også kåret i Svensk Varmblod i 1999 og han har i følge ASVH fått 75 registrerte avkom i Sverige. Og i 2005 oppnådde han kåring hos ISH i Irland.

Fortsatt tilgjengelig
For de som hadde planlagt å bruke Laurin i år melder Turid og Per at han fortsatt er tilgjengelig på frossensæd. De tilbyr dessuten overgang til Captain Hook for de som ønsker fersk.

Laurin hadde en helt spesiell betydning for Stutteri Ekra Gård og det er ingen tvil om at han vil bli dypt savnet.

– Laurin var enestående – ikke bare i avl og sport – men han hadde også en utrolig flott personlighet. Majestetisk og mild på samme tid – vi er meget ydmyke og stolte over å ha hatt en slik hingst, sier Turid og Per.

Se video av Ekras Limited Edition:

Ekras Limited Editions helbror ble født 4. mai i år og har fått navnet Ekras Lechero.

1 Comment on Laurin døde i helgen

  1. Det var med tungt hjerte vi mottok medling fra Per om Laurin i helgen. Vi var så heldige å stifte bekjenskap med denne fantastiske hingsten da han sto på Bråten Gård til avlstjeneste i 2004, 2005 og 2006. Laurin var en hingst med mange gode kvaliteter, og ikke minst hans fantastiske temperament og personlighet gjør at vi har så mange fine minner fra den tiden han sto hos oss. I tillegg har Laurin som avlshingst vært et verdifullt bidrag i norsk ridehestavl med sine gode prestasjoner og avkomsresultater.
    Nina og Fred, Bråten Gård

Legg inn en kommentar