Svenskene mot strømmen

Dette innlegget ble publisert 2. april 2009 og innholdet kan være utdatert.

hestSvenskene har også gått bort i fra å forsøke å avle en allround hest, men ASVH beholder allikevel en mer helhetlig bruksprøve for sine hingster.

De siste årene har trenden i hele Europa gått mer og mer mot å avle spesialiserte hester for sprang og dressur og dermed har også avprøvningen av hingstene endret seg noe hos de ulike avlsforbundene.

Sist ute var Dansk Varmblod som gikk bort i fra løshopping for gangartshingstene og introduserte longering i stedet under sin kåring forrige måned. Nytt av året var også at spranghingstene kun fikk karakter for galopp og ikke de andre gangartene.

Men svenskene velger en litt annen løsning. Også hos ASVH legger de nå mer vekt på særegenskapene, men de har valgt å fortsette å la gangartshingstene hoppe og gi karakterer på skritt og trav til spranghingstene.

Men det legges ikke like mye vekt på travkarakteren til en spranghest eller hoppingen til gangartshingstene. Gangartshingstene hopper dessuten ikke like høyt eller teknisk som spranghingstene under bruksprøven.

– Vi føler at det sier noe om hestens temperament og hvor atletisk den er, forklarte Emma Thorèn Hellsten, avlsleder for ASVH, under et foredrag i sammenheng med Norsk Varmblods årsmøte i helgen.

– Dessuten ser ASVH det også som en service til hoppeeierne at hingstene blir testet for begge deler, sa Hellsten som understreket at det jo også fortsatt finnes hoppeeiere som ønsker seg en allround ridehest.

Avlshest.no kommer tilbake med mer dekning av det faglige innholdet på helgens seminar.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*