Mot spesialisering i DV

Dette innlegget ble publisert 15. mars 2009 og innholdet kan være utdatert.

I likhet med KWPN går Dansk Varmblod nå mer i retning av spesialisering av hingstene.

Nytt av året under hingstekåringen i Herning var at Dansk Varmblod skilte ut bedømmelsen av dressur og spranghingstene. Ved forbesiktigelsen blir alle hingstene vurdert på både gangarter og sprangegenskaper før kåringsnemda så bestemmer om de skal bedømmes som dressur- eller gangartshingst ved selve kåringen.

Mens under den påfølgende 35-dagerstesten kan eieren igjen velge om hingsten skal bedømmes som sprang- eller dressurhingst, eller som begge deler hvis det er ønskelig.

– Men jeg tror at vi i fremtiden vil se enda mer spesialisering også i 35-dagerstesten, sa avlsleder i Dansk Varmblod Karina Christiansen.

Kun galoppkarakter
Dansk Varmblod følger dermed i fotsporene til blant annet KWPN som har gått mer og mer i retning av spesialisering mot sprang og dressur i sitt valg av hingster de siste årene. Dette har også ført til forandringer i avprøvelsen av hingstene.

Under hingstekåringen i Herning ble spranghingstene i år kun bedømt på galoppen og fikk ikke karakterer for skritt og trav.

– For en spranghest er det nok å ha en god, velbalansert galopp. Mens hos dressurhestene vil vi ha tre gode gangarter. Forskjellene ligger både i sprangkapasiteten og hvordan de er bygget eksteriørmessig, sa Christiansen.

I fremtiden vil DV skille mer på hva som er godt eksteriør for for en spranghingst og en dressurhingst.Forskjell på eksteriøret
– Vi vil også se mer forskjell på eksteriøret på dressur og spranghingstene i fremtiden. Det er veldig viktig for dressurhestene at de beveger seg ‘oppover’. Det vil si at det er viktig at de ikke har for korte framben og at halsen er høystilt. Dermed vil hesten naturlig bevege seg i oppoverbakke, forklarte Karina Christiansen.

Mens med spranghestene er det annerledes. De bør ha en mer horisontal kroppsbygning og ikke være så høystilt som dressurhestene. Dette er fordi at det gjør det vanskelig for hesten å få en god baskule over hinderet hvis de er for høystilte.

– Med en galopp som er for mye i oppoverbakke vil en miste verdifulle sekunder for hvert galoppsteg i en omhopping. Spranghester må være raskere, bevege seg flatere og mer horisontalt. Det er den største forskjellen, sa Karina Christiansen.

Longering
Dansk Varmblod innførte også i år longering av gangartshingstene. Dette fant sted onsdag kveld og var ikke åpent for publikum, men dette er noe DV ønsker å få til fra neste år. Det var litt problemer i år med blant annet underlaget, men alt i alt følte kåringskommisjonen at det var en nyttig erfaring. Longeringen har med andre ord kommet for å bli.

– De blir vist i longe for å vi skal få se hingstene i arbeidstempo og med støtte på tøylen. Da er det lettere å få et bilde av hvordan hesten kommer til å gå under rytter, sa Christiansen.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*