Er du en moteavler?

Det er tid for å velge hingst og mange har kanskje allerede bestemt seg. Men er det fornuft eller følelser som styrer valget? Eller er du kanskje rett og slett en moteavler?

I den senere tid har det vært snakket mye om noe som kalles «fashion breeders» i Europa. Hoppeeiere som bruker nykårede 3 år gamle hingster uten å tenke noe videre over hvorvidt individet passer til deres hoppe.

Tyskerne snakker om en moteavlertrend som mange mener er et problem for avlen. Under hingstekåringen i Herning ble den danske kåringsnemda spurt om dette er et problem også i Danmark.

– I Danmark prøver vi å gi avlerne råd om hvilke hingster de bør bruke på sin hoppe. Slik at en bruker en eldre hingst på sin hoppe hvis det er en bedre kombinasjon. Men problemet er at mange hoppeeiere ikke vet nok og dermed velger ut en hingst de liker kun på utseendet, sier Poul Graugaard, mangeårig dommer i Dansk Varmblod.

Trenden går nemlig i retning av at de litt eldre hingstene som man etter hvert har data på og kan si litt om hvordan avler blir forbigått av yngre og mer moderne modeller. På en side kan man argumentere for at det er nettopp dette som tar avlen videre, men ikke nødvendigvis alltid.

– Det er særlig et problem at folk bruker unge hingster på unge hopper som en ikke vet hvordan avler – og mange gjør det, sier Poul Graugaard og legger til at hoppestammen tross alt betyr 75 prosent for hvordan avkommet blir.

– Hvis du bruker en ung hingst på en gjennomavlet hoppestamme som går over generasjoner er det ikke så risikabelt. Men ikke så mange avlere har slike hopper, sier Graugaard. Han får støtte av Dansk Varmblods avlskonsulent Karina Christensen.

– En bør bruke en eldre hingst hvis det er mer passende og ikke bare plukke en hingst som man synes ser fin ut på bilder, sier Christensen.

Vær den første til å kommentere

Legg inn en kommentar