Dressurhingstene viste seg frem

Dette innlegget ble publisert 13. mars 2009 og innholdet kan være utdatert.

Det var ikke bare hingster som skulle kåres som var i aksjon i Herning. Over de fire dagene var det også klasser i både sprang og dressur på forskjellige nivåer.

På dressursiden var disse klassene en fin mulighet til å se mange av de litt eldre allerede kårede danske hingstene. Flere av de store avlsstasjonene var godt representert med flere hingster hver.

Den nye berideren ved Blue Hors, Sune Hansen, fikk sin konkurransedebut på flere av de velkjente Blue Hors-hingstene denne helgen. Det var i november i fjor at det ble kjent at Espen Møller hadde ansatt Sune Hansen til å ta over jobben som førsterytter etter at Andreas Helgstrand sa takk for seg etter 7 år ved stutteriet og startet Helgstrand Dressage. Sune Hansen red Blue Hors Zack, Blue Hors Hotline, Blue Hors Rush Hour, Blue Hors Leredo og Blue Hors Romanov i forskjellige klasser over de fire dagene og ble godt mottatt av hjemmepublikummet.

Andreas Helgstrand og Tannenhof's CarabasÅrets Herning ble en debut for Andreas Helgstrand også, som hadde valgt lørdagens Intermediare II som sin første start med hingsten Tannenhof’s Carabas. Carabas er en 11 år gammel hingst etter Carnaby/Roberto/Mahmud. De vant like godt klassen og tok også med seg seieren i søndagens Grand Prix Kür med et teknisk vanskelig program. Andreas red like godt inn på midtlinjen, leverte en dobbel piruett fulgt av en serie enerbytter og enda en dobbel piruett. Programmet ble belønnet med 76.5 prosent og Andreas viste at han fortsatt er eneren i dansk dressursport.

Gangartsklasse
Fredag kveld viste flere kjente hingster seg frem i en gangartsklasse som var åpen for 4,5 og 6 år gamle hester. I Danmark har ikke de helt unge hestene lov til å oppnå plassering før etter 1. april det året de fyller 4 år så derfor fikk ikke disse hingstene karakterer, men dommerne kom med en tilbakemelding om det generelle inntrykket. Klassen ble dømt av Susanne H. Christensen og Hans Jørgen Andersen.

Her fikk vi se Tailormade Red Rebel, en Blue Hors Romanov-sønn med Donnerhall på morssiden som fikk 1. års bedekningstillatelse av DV i år. Om denne hingsten sa dommerne at det var en deilig hingst med et taktfast, energisk trav, men at han enda manglet litt balanse. De synes galoppen var god, men savnet litt mer overtramp i skritt.

Inne i ringen sammen med han var også Tailormade Temptation. Denne hingsten er etter Tuschinski/Haarlem/Naturel og ble ferdigkåret i år. Om han sa dommerne at det var en fin modell med et godt energisk trav. Men de påpekte, til spontan applaus fra salen, at hingsten hadde en tendens til å gå i et litt for kadensert trav noe de ikke ønsker å se hos så unge dyr.

Silje Bakken og Tailormade Lancelot Blue Hors Lodestar og Tailormade Lancelot var neste par ut. Førstnevnte er etter Lauries Crusador/Weltmeyer/Bolero og ble vist av Maria Andersen.

Om denne hingsten sa dommerne at han hadde gode velregulerte gangarter, men at han fremstod noe uferdig. Men de understreket at det jo er unge dyr og at han med den gode utdannelsen som blir lagt ned nok vil nå langt.

Tailormade Lancelot derimot beskrev de som mer ferdig utviklet. De berømmet særlig hans gode bakben og bæring i både trav og galopp. Han ble beskrevet som en deilig hingst som arbeidet godt i «oppoverbakke». Tailormade Lancelot er etter Lordanos/Ginsberg/Dynamo og ble vist av norske Silje Bakken.

5-åringene
Så fikk vi se Wilkins, en Waterford/Falkland hingst som ble ferdigkåret i Dansk Varmblod i 2007 etter å ha blitt utnevnt til beste gangartshingst i Hannoveranerforbundet høsten 2006.

Dommerne beskrev han som en deilig hingst som arbeidet i god form, med energi og med en god evne til å sette seg. De ga han 8 for trav, 7,5 for skritt, 8,5 for galopp, 8,5 for ridelighet og 8,5 for samlet inntrykk.

Han ble vist sammen med Hampton, en hingst etter His Highness/Rotspon/Calypso II. Hampton ble av dommerne beskrevet som en fin modell med et deilig trav som ble belønnet med 7,5. Han fikk også 7,5 for skritt og galopp. Dommerne ønsket noe mer bæring i galoppen og dette påvirket også karakteren for ridbarheten som også ble 7,5. Han fikk også 7,5 for samlet inntrykk.

Sune Hansen red sin første konkurranse for Blue Hors på Blue Hors Zack.Neste ut var de to fem år gamle hingstene Blue Hors Zack og Hoftanz. Blue Hors Zack etter Rousseau/Jazz/Belizar var fløyhingst i KWPN i 2007 og Dansk Varmblod i 2008. Han toppet Dansk Varmblods bedekningsliste i 2008 med 225 bedekninger i Danmark.

Dommerne berømmet hans energiske trav og aktive bakben og ga han 9 for trav. For skritt fikk han 8 og for galoppen hele 9,5. Han fikk 9 for ridelighet og 9 for samlet inntrykk.

Hoftanz ble vist av Johannes Westendarp. Denne hingsten er etter His Highness/Rotspon/Weltmeyer og eid av Lone Bøegh Henriksen. Han fikk 8,5 for sitt travarbeid, 8,5 for skritt og 7,5 for galopp da dommerne gjerne skulle sett litt mer rommelighet i denne gangarten. Hoftanz fikk 8 for ridbarhet og 8 for samlet inntrykk.

Skovens Rafael er en annen kjenning fra Herning. Han ble premiehingst i Dansk Varmblod i 2007 og ble solgt på den påfølgende auksjonen for hele 1,2 millioner danske kroner. Lotte Lindgren og Priess Horses 5 år gamle hingst ble vist av Lotte Skjærbæk. Han fikk 9,5 for sitt trav. Grunnen til at dommerne ikke ga han 10 var at de synes han var litt snever i formen for dagen og det dro litt ned, selv om de påpekte at det aldeles ikke er noe i veien med kvaliteten på hestens trav. Han fikk 9 for skritt og 9 for galoppen som ble beskrevet som god og rommelig. Skovens Rafael fikk 9,5 for ridbarhet og 9,5 for samlet inntrykk.

Skovens Rafael gikk av med seieren i denne gangartsklassen for 4,5 og 6 år gamle hester. Siste par ut i denne gangartsklassen var Showtime og Newtime. Showtime er en 6 år gammel hingst etter Showstar/Fleurop/Akitos xx. Han ble vist av Lotte Straarup. Showtime fikk 7,5 for trav, 6,5 for skritt og 7,5 for galopp.

Dommerne synes han ble presentert litt over tempo og at han løp litt i travøkningene, dessuten var han spent i skritt hvilket trakk ned. Han fikk 7,5 for ridbarhet og 7,5 for samlet inntrykk.

Nobleman-sønnen Newman scoret noe bedre og fikk 8 for både skritt og trav, mens det i galoppen ble 7.5 og kommentaren: ønsker mer bæring. Han fikk 7,5 for ridbarhet og 8 for samlet inntrykk.

Vinneren av klassen ble dermed Skovens Rafael, fulgt av Blue Hors Zack og Blue Hors Dicardo. De fire år gamle hingstene som var for unge til å bli plassert ble hedret med champagne sponset av Dansk Varmblod.

Hvis du vil se hingstene gå ligger det video ute av alle klassene fra de fire dagene i Herning på clipmyhorse.org.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*