SWB-hingster med lavere avlsverdi

Dette innlegget ble publisert 18. desember 2008 og innholdet kan være utdatert.

asvhlead

Det svenske avlsforbundet ASVH har nå publisert listen over hingster som får nedjustert sin avlsverdi før 2009-sesongen.

Den nå 21 år gamle Forever 862 e. Man in the Moon xx/Rubinstein, som har vært V-hingst siden 2004, blir nå senket til C-hingst. Nye hingster på V-listen fra 2009 blir den 16 år gamle Bourbon 947 e. Ile de Bourbon/Equuleus og den 22 år gamle Uskudar des Malais 788 e. Jalisco B/Uriel, mens den 12 år gamle Poet 996 e. Pomme Royal/Mowgli, den 19 år gamle Cairo 869 e. Cortez/Utrillo, Alexson D 865 e. Alexis Z/Ferdel og Marwin 942 Maurice/Aderlass forblir på V-listen.

Avlsverdiklassene:
De svenske hingstene deles inn i avlsverdiklasser som skal reflektere deres innvirkning på avlen. Resultatene fra vurderingen, som hovedsakelig er basert på avkommene, offentliggjøres så snart 15 avkom finnes i statistikken. Men for at dataene skal bli så korrekte som mulig, bør minst 25 avkom være registrert.

Elit gis til hingster som oppfyller kravene til meget god nedarving. Dette betyr at hingsten har ført avlen videre i minst en disiplin i et internasjonalt perspektiv.  Hingsten må dessuten ha minst 30 konkurrerende avkom hvor de eldste må være minst 7 år.

A gis til hingster som oppfyller kravene til god nedarving. Dette defineres som at hingsten har ført avlen videre i minst en disiplin på nasjonalt nivå, og ikke ha andre store svakheter. En hingst må ha minst 25 avkom som er testet som unghester, hvorav minst 10 på kvalitetsbedømmelsen for å bli opphøyet til A-status.

AB kan gis til en hingst som fortsatt ikke har nok avkom til å bli avkomsvurdert hvis hingsten enten viser lovende, men enda usikker vurdering eller hingster som selv har gode konkurranseresultater og det på bakgrunn av dette ikke finnes tilstrekkelig avkomsinformasjon.

V (som står for ventehingst) gis til hingster som  har usikker/eller muligens middelmådig nedarving og som ikke kan opprettholde AB gjennom egne konkurranseresultater. Det betyr at hvis hingsten ikke oppfyller kravene til indeks for å oppnå AB, A eller Elit eller at avkomsstatistikken er basert på færre enn 25 avkom og dermed ikke er sikker nok. V brukes også for hester med nedsatt fruktbarhet eller i tilfeller hvor det er mistanke om arvelige defekter.

C gis til hingster som viser mindre god nedarving, hvilket betyr at de ikke ser ut til å føre avlen videre i noen av sportsdisiplinene. Gode resultater fra noen få avkom vil ikke kunne veie opp for et gjennomsnittlig svakt resultat.

Int kan tildeles importerte hingster som oppfyller minimumskravene til AB eller A.

Kass brukes om hingster som har fått konstatert arvelige defekter eller eksteriørsvakheter som av dyrevernsmessige hensyn ikke bør føres videre eller hingster som har alvorlig nedsatt fruktbarhet. Disse hingstene får ikke brukes videre i avlen.

Du kan når som helst gå inn på ASVHs webside for BLUP-indeksen og søke på svenske hingster. Du vil da finne masse informasjon om hingsten selv og dens avkom – og ikke minst hvilken avlsverdiliste den står på.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*