Dressurkarriere i USA

Dette innlegget ble publisert 27. desember 2008 og innholdet kan være utdatert.

Det er ikke så mange norskfødte hester som blir solgt til utlandet. Her er historien om en som endte opp i Oregon (USA).

I mars 1998 ble lille Bolsjoj født på Atlungstad midt mellom Hamar og Stange. Hans mor, hoppen Ninja, var etter Landesfürst og hans far var den svenske hingsten Bolero e. Bernstein/Chagall.

– Min vakre hoppe Ninja hadde en urenhet og ingen fant ut av det, så da valgte jeg å sette henne i avl til tross for at hun var etter Landesfürst som ikke var godkjent. Bolero kjente jeg godt og jeg var veldig imponert over både hans gang og ridbarhet, forteller oppdretter Hilde Mauseth.

Bolsjoj ble vist på føllutstilling i Drammen og fikk 9 for trav og 9 for galopp.

Hilde drev rideskole på Atlungstad i 12 år og trente med Rose Mathisen. Det ble mange turer til Sverige for å trene og tilslutt tok hun med seg hestene og flyttet over grensen. Bolsjoj vokste dermed opp sammen med andre unghingster på svenske beitemarker.

– Som 3-åring red jeg han inn med hjelp av Rose og Per på Gränsbo. Han var en riktig tøffing. Han hadde så utrolig mye gang at for en så liten hest ble det nesten for mye av det gode. Han ble ikke større enn 159 cm, men var så i oppoverbakke at det føltes mye større.

Hilde hadde tidligere solgt en hest i USA gjennom Ulf Wadeborn og da han kom innom Gränsbo viste hun frem Bolsjoj. Og det viste seg at han hadde en kjøper med en gang.

–  Jeg var i tvil. Men følte at min konkurransekarriere var over og denne hesten måtte absolutt ut på banen. Vi tok han med til Championatet for 4-åringer på Flyinge etter at amerikanerne hadde tittet på ham og det gikk veldig bra. Han gikk til finalen,men jeg valgte å avstå siden jeg var så nær et salg.

I januar 2003, fem år gammel, reiste Bolsjoj til sin nye eier Leslie Urich i San Fransisco. Året etter vant de 6-års championatet for region 6 og siden har de klokket opp seire og plasseringer opp til Prix St. George.

Nå holder de til i Bend i Oregon og har startet mange av de store dressurstevnene i California og Oregon.

Hilde Mauseth bor fortsatt i Sverige og avler fremdeles. Hun har en hoppe som er halvsøster til Bolsjoj som hun nå avler videre på. I år fikk hun et hoppeføll etter Bochelli.

Stolt av norsk avl: Har du solgt en norskfødt hest til utlandet eller avlet en hest som har hevdet seg internasjonalt? Da hører vi gjerne fra deg. Send oss en e-post på post@avlshest.no.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*