Tøff start for klonene

Husker du Villi Melligers fantastiske Calvaro 5, som døde i 2003? Nå er det store sjanser for at du kan gjenoppleve ham. Men ikke helt uten motstand fra britiske skeptikere.

Den franske biotech-bedriften Cryozootech har allerede klonet flere kjente hester. Pieraz, Quidam de Revel, Poetin, E.T. og Gem Twist har alle fått sine helt identiske kloninger. Det tok fem år å produsere fram Calvaro 5. I 2006 ble det riktignok født et føll, men på grunn av for tidlig fødsel klarte ikke dette seg, og man måtte forsøke på nytt. I begynnelsen av august fikk man da fram den identiske kopien til en av vår tids største spranghester.

Tidligere i sommer ble det også klart at den belgiske avlsorganisasjonen Zangersheide hadde gitt Cryozootech oppdraget med å gjenskape hingsten Chellano Z (e. Contender), som var topphingsten på det renommerte stutteriet inntil han døde for to år siden, 11 år gammel. 25. juli kom den tro kopien til live i Belgia, og interessen og debatten omkring kloning av hester blusset opp igjen i Europa.

Ettersom Zangersheide er anerkjent av WBFSH og har skrevet ut hestepass til alle sine klonede hester, kan de i prinsippet konkurrere og brukes i avlen på lik linje med hester som er avlet på normalt vis.

Chellano II Z, født på Zangersheide 25. juli i år.

Belgierne var den første avlsorganisasjonen som benyttet seg av kloning i 2003, og hingsteversjonen av E.T. (vallak) var meldt til hingsteutvelgelse i september i år.

Men ikke alle er like positive til kloningen av hester. Nå vil det britiske sprangforbundet (BSJA) nekte dem å starte i konkurranser. – Det bør bli et forbud mot klonede hester og avkommene deres på internasjonale stevner, er uttalelsen. Foreløpig finnes det, ifølge BSJA, nemlig ingen regler for klonede hester i sporten. Bekymringen er også at sportsånden vil svekkes om det blir vanlig med kloner i konkurranser.

Hvorvidt klonede hester skal få delta i internasjonale konkurranser eller ikke, vites med andre ord ikke på det nåværende tidspunktet. Men ettersom flere av disse hestene nærmer seg konkurransedyktig alder, er ønsket om at reglementet oppdateres på dette punktet svært sterkt.

Be the first to comment

Legg inn en kommentar