Fôring av avlshopper

I begynnelsen av drektigheten er det ikke nødvendig å fôre annerledes, men det er lurt å følge nøye med på hvordan hoppa utvikler seg.

Det finnes et hav av alternativer for hesteeiere som ønsker spesialfôr til hesten sin. Og av og til er ikke alltid mangfoldet annet enn forvirrende. Trenger man virkelig et tilskudd for alt?

Nei – i hvert fall ikke ennå. Avlshoppene har generelt sett ikke behov for annerledes fôr før det er 4 måneder igjen av drektigheten. Grunnen er ganske enkel. Det er i de aller siste månedene at føllet vokser mesteparten av størrelsen. Men om hoppa mister vekt, blir pjusk i pelsen eller virker energiløs er det på tide å ta grep med fôringen. Det er på den andre side ikke ønskelig at hoppa blir for stor. Fedme kan gjøre fødselen vanskelig og nedsette melkeproduksjonen.

De 4 siste månedene bør du gå over til et fôr som er spesielt utviklet for avlshopper. Det er helt kritisk at hoppa får nok mat og ikke må gå over til å bruke egne kroppsreserver for å dekke opp for energibehovet. I denne perioden er det særdeles viktig å få dekket behovet for proteiner, kalsium og fosfor.

De vanligste fôrmerkene på det norske markedet er Champion, Norgesfôr, Spillers, Havens og Eggersmann. Men hva nabohesten spiser, skal du ikke ta hensyn til. Oppsøk en fôrkonsulent som kan gi deg en individuell oppfølging på akkurat din hest, og få skreddersydd en fôrplan dersom du er i tvil. Vær obs på at det dyreste ikke nødvendigvis alltid er det hesten din trenger.

Det hjelper allikevel lite hva du fôrer med av kraftfôr hvis du ikke har godt grovfôr. Sett dette høyest på prioritetslista, og vær ekstra kritisk til kvaliteten. Unngå alle former for dårlig fôr!

Vi kommer tilbake med flere artikler om fôring på et senere tidspunkt. Følg med – abonner gjerne på RSS-feeden i høyre kolonne for å ikke gå glipp av noe!

Be the first to comment

Legg inn en kommentar