Kåringsforskriften bortfaller

Dette innlegget ble publisert 19. august 2014 og innholdet kan være utdatert.

Norsk Varmblod - norsk ridehestavl
Det opplyser Landsbruks- og matdepartementet.

I april kom det en pressemelding fra EFTAs Overvåkningsorgan (ESA) som gjorde det klart at Norge måtte endre dagens regelverk som krever at hingster som skal brukes i avl må godkjennes («kåres») i Norge, uavhengig av om hingsten allerede er godkjent av en offentlig godkjent avlsorganisasjon i et annet EØS-land. En grunngitt uttalelse er andre og siste steg før en eventuell stevning av Norge for EFTA- domstolen. Norge hadde to måneder på å besvare uttalelsen. 

Og nå er det altså klart at Landsbruks- og matdepartementet har foreslått  å endre de offentlige kravene til hesteavl. Norsk Hestesenter presiserer imidlertid at «endringsforslaget er ikke begrunnet i den dialogen som har vært med EFTAs overvåkingsorgan (ESA) om lovligheten av kåringskravet».

Forenklingen innebærer at det ikke lenger vil være et offentlig krav om kåring av hingster som skal brukes i avl. De nasjonale kåringsbestemmelsene vil derfor ikke lenger være en del av regelverket om avl på hest.

Departementet har gitt Mattilsynet i oppdrag å utarbeide utkast til endringer i forskrift om godkjente (renavla/registrerte) dyr av hestefamilien, som skal gjennomføre denne forenklingen. Endringsforslagene vil bli sendt på høring i høst.

 

Kommentar fra Norsk Varmblod

Norsk Varmblod er i helgen orientert om at Kåringsforskrift bortfaller fra nyttår. Det har lenge vært kjent at eksisterende regelverk ville endres og NV har således vært forberedt på  denne situasjonen som innebærer økt selvråderett for den enkelte avlsorganisasjon. NV ser fortsatt viktigheten av kvalitetssikring av avlsdyr og har allerede iverksatt arbeid på dette felt.
Vi vil foreta en grundig gjennomgang av vår Avlsplan slik at seleksjons verktøyet er i tråd med nytt regelverk, vårt faglige behov og i harmoni med systemene i relevante europeiske stambøker.
Det er ikke helt avklart hvordan det nye regelverk vil se ut og det kan være snakk om overgangsordninger fra 2015. NV er i løpende dialog med de aktuelle myndigheter og samarbeidspartnere slik at vi kan tilpasse vårt arbeid i tråd med de føringer som blir gitt (sic).