Dobbeltarbeidende hingster

Jur Vrieling (foto: Mette Sattrup/Equimedia)
Jur Vrieling (foto: Mette Sattrup/Equimedia)


Hvordan takler hingstene å både gå i sport og avl? Og hva mener rytterne?

Hva blir prioritert – sport eller avl?

Disse spørsmålene ble stilt av Horses International til bl.a. Jur Vrieling som har hingstene Zavall VDL (Cavall/Emilion), Zirocco Blue VDL (Mr Blue/Voltaire) og Bubalu VDL (Baloubet du Rouet/Nimmerdor) i sin stall.

– De er hingster som går i sporten så vel som å betjene hopper. Treningen er annerledes, men når det gjelder deres forpliktelser som avlshingster får de samme behandling, forteller Vrieling og sier videre at å gå i avl er fysisk krevende og at hingstene f.eks. aldri går på fantomet uten å ha varmet ordentlig opp. – De blir longert først eller går i walker en stund til musklene er varme. De får også en ordentlig nedkjøling som forebygger skader knyttet til avlsvirksomheten.

Vrielings sportsstall tapper og tilrettelegger selv, og Andre Hagenauw er ansvarlig for det forretningsmessige ved avlen, og kommuniserer med hingsteholderne om hva som skjer med hingstene på avlssiden. – Andre er den eneste som håndterer hingstene når de går på bukken. På den måten knytter de ikke meg til jobben som avlshingst. Når han tar de ut av stallen, utfører de pliktene, men kun da. Ikke rart hingstene liker ham godt! forteller Vrieling.

 Til tross for en hektisk konkurranseplan kommer avl i første rekke. – For hingster som hopper lett på fantomet er det ikke vanskelig å kombinere sport og avl. Det er annerledes for hingster som ikke gjør det like lett. De hopper av og på. Man merker at de har jobbet hardt med å få det til, spesielt i knærne i bakbeina. Når man trener hesten kan man merke at den mangler litt styrke bak.

– Andre hingster blir veldig hyperaktive etterpå. Wittinger VDL (Indoctro/Nimmerdor) var temmelig frisk etter han var ferdig. I bedekningssesongen måtte han alltid longeres før jeg kunne ri ham. Uansett ser jeg ikke kombinasjonen av avl og sport som noe problem. De fleste hingstene her betjener hopper inntil dagen før konkurransen. Den eneste dagen de ikke gjør det, er på selve konkurransedagen.