Takker Gribaldi for suksessen

Dette innlegget ble publisert 29. april 2014 og innholdet kan være utdatert.
Edward Gal har ridd både Totilas og hans far, Gribaldi til store triumfer på dressurbanen.
Edward Gal har ridd både Totilas og hans far, Gribaldi til store triumfer på dressurbanen.

– Jeg er travelt opptatt året rundt, men hver dag føles som en ferie, sier Joop van Uytert – en av Hollands største hingsteeiere.

Da Joop van Uytert  i en alder av tjue ble med faren sin til en forbesiktelse i Holsteiner-forbundet hvor han så en Lord-sønn som faren kjøpte med seg hjem til Holland, var han også solgt. Han ville involvere seg i hester – men ikke som rytter. – Jeg ser heller på en god hest fra bakken enn å sitte på den.

Det forteller 47-åringen til Horses-International.com.

I dag eier Van Uytert ca 1500 hester, femten av dem er kårede hingster som står på stutteriet, og tretti er tilgjengelig på fersk sæd. Hvert år bedekker hingstene til sammen ca 1500 hopper.

– Mye av suksessen skylder jeg til visse hingster, slik som Gribaldi. Forretningen vår har vokst med og takket være Gribaldi. – Mange hingsteeiere har mange andre aktiviteter også. Jeg sier ikke at det er dårlig, men jeg tror at min suksess i stor grad kommer fra det faktum at alt her alltid involverer hingstene. Selvsagt har vi også salg av hester.

Seksti prosent av inntektene kommer fra stutteriet. De resterende førti kommer fra hestesalg, men mange av de hestene har likevel en forbindelse til hingstene. – De fleste hestene jeg kjøper, er unge hingster som har potensial for kåringene. Men selvsagt blir ikke alle unghingster en kåret hingst. Og de selger vi.

Edward Gal og Gribaldi i Las Vegas i 2007. Foto: Kit Houghton/Rolex

Van Uytert er alltid på farten. Hvert år reiser han tusenvis av mil og han tilbringer mange timer i bilen. – Søket for potensielle topphingster og å kjøpe og selge, er det jeg liker aller best. Hvis jeg er gal etter en hest, så vil ha ham. Du må bare være forberedt på å reise. Jeg reiser til konkurranser, hoppekåringer og tester, men også hjem til avlere. De gode hestene kommer ikke bare gående inn i stallen din!

Les hele artikkelen.

– Det er viktig å holde kontakten og et godt forhold til avlerne. For en hingsteeier stopper det ikke når man har inseminert hoppa. Hvis du samarbeider med avlerne kan du få sjansen til å kjøpe en god unghingst, eller kanskje en halvpart.

Hingsteeieren er hovedsakelig interessert i å kjøpe avkom fra hingstene hans. – Jeg har en interesse i avkommene til hingstene mine, og avlerne har en interesse i sine egne føll. Det er slik man jobber sammen. Men han holder også øynene oppe for andre talenter. – En god hest er god, og hvis jeg ser potensial vil jeg forsøke å kjøpe den.

– Jeg ser etter mange ting når jeg ser etter hingster. En interessant hingst skal ha en god stamme, en god type og gangarter. Den perfekte hest finnes ikke. Men det er ting som jeg anser som veldig viktige: Overlinjen, forbindelsene i kroppen og farten, koordinasjonen og holdningen i bevegelsene. De fem tingene er i mine øyne det viktigste for en dressurhest. Hester med de fem trekkene kan gå langt i sporten.

Theo Hanzon og Zhivago (e. Krack C / Jazz) under hingstekonkurranse i KWPN i februar 2010, hvor de vant.
Theo Hanzon og Zhivago (e. Krack C / Jazz) under hingstekonkurranse i KWPN i februar 2010, hvor de vant.

Van Uytert var en av de første hingsteeierne som fikk hingstene sine testet i sporten, og han investerer mye penger for å gjøre det. – Bare hvis du har testet hingsten i sporten, vet du hva han er laget av. For enda viktigere enn de fem poengene jeg nevnte, er holdningen hesten har og du kan kun bedømme den når hesten er aktiv i sporten.

Mange av hingstene hans har vært, eller er, på Grand Prix-nivå. – Det er der de må bevise seg selv. En grunn til å investere i sporten er for å demonstrere til avlerne hvor gode hingstene hans er. – Så dette er i stor grad interessant for stutteriet.

For heste- og dressurentusiasten er jobben også hans hobby. – Jeg er travel året rundt, men samtidig føles hver dag som en ferie. Joop van Uytert holder seg motivert fordi han har et mål, nemlig å eie en hingst som får suksess i OL. – Jeg har alltid trodd på Zhivago (Krack Z/Jazz), men jeg gir også Bordeaux (United/Gribaldi) en god sjanse. Jeg venter meg også mye av seksårshoppen Daula II (Gribaldi/Michelangelo) som jeg har avlet selv.

Les hele artikkelen.